I slutet av november gjorde vi på Institutet för Privatekonomi en prognos över hushållens ekonomi i januari 2012. Prognosen visar att det inte är några direkta ekonomiska förbättringar i sikte för de flesta löntagarhushåll. Både löneutveckling och hyreshöjningar väntas ligga i nivå med inflationen. Hushåll som har rörliga bostadslån och/eller bundna lån som behöver omsättas väntas få mindre över i januari 2012 jämfört med i januari 2011 eftersom räntorna väntas ligga högre i januari nästa år än året innan.

Det är andra året i rad som många vanliga löntagarhushåll får en oförändrad eller försämrad ekonomi. Tidigare, under åren 1998 till 2010, fick många löntagarhushåll mer över varje år. Framför allt var det reallöneökningar, ibland kombinerat med skattesänkningar som låg bakom den positiva utvecklingen. Statistik från ekonomifakta visar att mellan 1995 och 2010 har vi fått reallöneökningar varje år, bortsett från krisåret 2008 när tjänstemännen fick en reallönesänkning.

Är det ett tillfälligt trendbrott i detta positiva nu? Eller står vi inför en för många av oss helt ny ovan period när vi kommer att tvingas inse att vi inte får det bättre för varje år?

Ekonomifaktas reallönestatistik sträcker sig ända tillbaka till 1971. En titt i backspegeln visar att sedan 1971 har reallönen ökat med 66 procent för tjänstemän och med 57 procent för arbetare. Under perioden 1971 och 1995 var den ökningen dock bara 7 procent för tjänstemännen och 16 procent för arbetare. I stort sett hela reallöneökningen har alltså skett sedan 1995 och framåt. Och innan dessa 15 gynnsamma år var det alltså 24 år som inte gav speciellt mycket mer i lönekuvertet. Kan vi ha hamnat i ett sådant trist scenario nu igen? Vi får verkligen hoppas att det inte är så, att tillväxten blir bra framöver så att företagens intjäning kan ge oss mer i lönekuvertet också kommande år. Hur som helst så känns nästa år som ett väldigt osäkert år. Och kanske ett år som man ska vara glad om man ens får tillhöra den lyckliga skara som överhuvudtaget har en lön…

Att inte få det bättre år efter år behöver dock inte vara ett ekonomiskt problem. Eftersom det har varit så många goda år tidigare har hushållen generellt sett trots allt i många fall en god standard med ekonomiska marginaler. Har man inte det så är det en god idé att gå igenom sina utgifter och se vad man kanske kan spara in på. Många av oss, inte minst jag, handlar en hel del saker som vi egentligen lika gärna kan klara oss utan. Det kanske till och med kan vara en trygghet om man inser det. Det är roligare att leva under högkonjunktur än under lågkonjunktur, skämtade en av mina kolleger häromdagen. Och så kan det väl vara. Å andra sidan tycker jag att sämre år kan ge bra perspektiv på vad som verkligen är viktigt för oss.

Ha en bra jul!

Maria Ahrengart
Privatekonom
Swedbank