Förra året var ett händelserikt år. Det hände mycket i omvärlden som även påverkade oss i Sverige. Bland annat tog boräntorna en annan vändning än vi trodde i början av 2011 på grund av den ekonomiska krisen i Europa, vilket visar hur beroende vi är av andra länder. Från en bottennivå för drygt två år sedan har bolåneräntorna stigit, men i slutet av förra året sjönk de, beroende på krisen.

Det råder en fortsatt osäkerhet kring hur krisen kommer att utvecklas vilket också ger en osäkerhet kring utvecklingen av bland annat räntor, börsen och arbetslösheten. En stor del av Sveriges export går till europeiska länder och därför är det viktigt för oss att problemen reder ut sig på ett långsiktigt och hållbart sätt. Enligt Konjunkturinstitutet kommer det här att leda till att arbetslösheten stiger under 2012 och kan bita sig fast på en hög nivå under flera år.
Yngre personer har dessutom haft det kärvare att komma in på arbetsmarknaden och arbetslösheten bland dem är betydligt högre.

Många slår i inkomsttaket på a-kassan
Förutom att det är psykiskt påfrestande att bli arbetslös drabbas man ekonomiskt. Skulle du bli arbetslös är ersättningen från a-kassan relativt låg om du inte har tecknat någon kompletterande försäkring. Ersättningen kan högst bli 80 procent av din lön upp till 18 700 kronor per månad så är din månadsinkomst högre än 18 700 kronor är den inte ersättningsgrundande. Ersättningen från a-kassan kan som högst bli knappt 15 000 kronor innan skatt och cirka 11 000 kronor efter skatt. De flesta fackförbund erbjuder en försäkring som kan ge högre ersättning om du skulle bli arbetslös, vilket är en stor trygghet. Du kan söka mer information om arbetslöshetsförsäkring på bland annat arbetsförmedlingens hemsida och om kompletterande försäkring hos din fackförening.

Slipp obehagliga överraskningar genom koll på din privatekonomi
När allt rullar på som vanligt i vardagen är det lätt att glömma bort vikten av att uppdatera exempelvis försäkringar och sitt sparande. Men om olyckan är framme eller om något utöver det vanliga händer såsom arbetslöshet blir det tydligt hur ekonomin påverkas. Det är därför bra att skaffa sig koll när allt är som det ska.

Några generella råd är:


  • Spara minst 5 procent av inkomsten. Sprid sparandet över olika sparformer och se till att du har en risknivå som du känner dig bekväm med. Bygg upp en tillräckligt stor sparbuffert på en till två månadslöner som finns tryggt och lättillgängligt på exempelvis ett sparkonto.

  • Kontrollera att du och din familj har tillräckligt ekonomiskt skydd om du blir arbetslös, långtidssjuk, råkar ut för en olycka eller dödsfall. Om behov finns kan du komplettera med en försäkring.

  • Räkna på hur olika ränteändringar slår på räntekostnaden för bolånen och fundera på vilka bindningstider som känns bäst. Om du är högt belånad kan du passa på att amortera extra, speciellt nu när bostadspriserna ser ut att sjunka under året.

  • Glöm inte att exempelvis testamente, samboavtal, äktenskapsförord eller förmånstagarförordnande kan undvika stora ekonomiska bekymmer om något tråkigt inträffar.

  • Om du blir arbetslös är det extra viktigt att göra en budget för att få kontroll över alla utgifter. Dra ner på onödiga kostnader och jämför olika avtal med elleverantörer, telefonabonnemang och låneinstitut med mera för att få bra villkor.

  • Har du funderingar kring ditt sparande, lån eller försäkringar ta hjälp av en rådgivare.


Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar