Sommaren är snart här och vi kan se fram emot en skön ledighet. Men ibland blir tyvärr inte semestern riktigt som man har tänkt sig. Det är därför bra att du kontrollerar och förbereder vissa saker innan ledigheten, för att slippa onödigt krångel om något oförutsett skulle inträffa. Du kan gå igenom nedanstående lista och pricka av så du inte glömmer något viktigt.

Försäkringsskydd – Se till att hela familjen har ett bra skydd ifall olyckan är framme. En olycksfall- och sjukförsäkring för de vuxna och barnförsäkring till barnen är viktigt. Och om du ska använda bilen mycket i sommar är det smart att göra ett tillägg till bilförsäkringen som betalar hyrbil om bilen blir stående efter vägen.
Reser du utomlands kan du teckna ett tillägg till hemförsäkringen som ger extra skydd när du är ute på resan, det gäller hela familjen som är skriven på samma adress. Blir du borta en längre tid bör du förlänga reseskyddet som du har i hemförsäkringen, det gäller oftast under max 45 dagar. Annars riskerar du att stå utan försäkring de sista resdagarna.

Servicekort- Kortet får du tillsammans med försäkringsbrevet när du tecknar en hemförsäkring och det är bra att ta med kortet på resan. Där finns information om vart du kan vända dig och telefonnummer ifall du behöver akut hjälp på plats. Vänd dig till ditt försäkringsbolag om du inte har kortet kvar.

Internet- Lägg in alla räkningar för betalning på förfallodagen för att slippa tänka på dem under ledigheten.

Giltiga kort- Kontrollera att betalkorten är giltiga under hela sommaren och ta med telefonnummer till spärrservice ifall korten kommer bort. Undvik att byta bank och kort om du betalat en resa. Då kan du gå miste om avbeställningsskyddet som ingår automatiskt på vissa kort.

EU-kort- Ska du resa inom EU bör du beställa ett sjukvårdskort hos Försäkringskassan. Det gör du smidigt på deras hemsida. Kortet ger dig rätt att få samma sjukvård som invånarna i landet du besöker och är giltigt i tre år.

Grannar- Tala om för grannarna om du åker iväg på semester och be dem ha extra koll på ditt hem för att slippa påhälsning av objudna gäster. Genom timer på lampor och saker på tomten ser det ut som om någon är hemma. Be även grannar att exempelvis ställa bilen på garageuppfarten och hänga tvätt på din torkställning. Skaffa även bra lås på fönster och dörrar.

Telefonnummer- Skriv upp viktiga telefonnummer till exempelvis anhöriga, försäkringsbolaget, banken och spärrservice för korten. Lägg även in telefonnummer till nära anhöriga i din mobil under rubriken ICE, in case of emergency. Då kan utomstående lätt få tag i dina anhöriga om olyckan är framme.


Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar