Skönt att vi har kommit längre!

Jag hittade en liten folder i min bokhylla om hur kvinnor ser på privatekonomi. Foldern är skriven av en bank på sent åttiotal, så det är inte så länge sedan. När jag satt och läste i den blev jag förvånad över att för knappt 25 år sedan skrev man att kvinnor hellre sitter och pratar om hem och barn när de träffas och inte om privatekonomiska frågor. Sedan följer lite tips om hur man som kvinna ska öka förståelsen runt privatekonomin och inte överlåta de stora ekonomiska frågorna till mannen, förutom hushållskassan förstås. Som exempel på varför det är viktigt att båda i familjen är insatta i hushållets ekonomi, skrev de att om du som kvinna tittade i resekatalogen och ville åka på en semesterresa med familjen kunde mannen säga nej om han inte ville åka dit och kunde skylla på att ni inte har råd. Är du som kvinna insatt i ekonomin vet du själv om ni har råd eller inte.

Jag håller verkligen med om att det är viktigt att båda parter är insatta i ekonomin och tar ansvar över den. Men det kändes mer som en skrift från 50-talet än från 80-talet. Och tänkt så långt vi har kommit i jämförelse med då. Både intresse och kunskap har ökat enormt mycket sedan dess. Skulle man sätta en liknande folder i händerna på en ung kvinna idag, tror jag att reaktionen skulle bli ganska stark.

Privatekonomin på 80-talet jämfört med idag har också förändrats mycket. Olika sparformer har vuxit fram, pensionssystemet har gjorts om, olika val för telefon och el och de tekniska hjälpmedlen ser helt annorlunda ut. Dessutom finns det mängder av information och erbjudanden som ska sållas och värderas. Kunskap och intresse är därför viktigt för att inte hamna i någon fallgrop. Därför tycker jag att unga behöver få lära sig mer i skolan om privatekonomi än som görs idag. Även om ämnet ska utökas så går det att göra mer. Då får alla, både pojkar och flickor samma utbildning dessutom.

När det gäller kvinnors kunskap om privatekonomi så har det hänt mycket på dessa 25 år, tack och lov.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar