Vill du ha en helt trygg sparform där pengarna inte kan minska i värde är sparkonto med insättningsgaranti ett bra val. Men nöj dig inte med ett sparkonto som bara ger någon procents ränta. Jämför räntor och flytta sparandet till den bank som ger dig bäst villkor. På Konsumenternas Bankbyrås jämförelsesajt ser jag att du just nu kan få upp till 3 procents ränta på ett sparkonto med insättningsgaranti.

Kan du leva med en viss risk för att pengarna minskar i värde och dessutom inte behöver använda pengarna de närmaste åren är fonder, obligationer eller aktier bra alternativ. Väljer du någon av dessa sparformer kan du placera dem i ett investeringssparkonto. Då slipper du deklarera och skatta för enskilda affärer. I stället betalar du en årlig schablonskatt.

Den avgörande frågan är egentligen när du vill använda pengarna. Är det inom tre, fem eller tio år eller vill du fördela uttagen vid olika tidpunkter? Låt spartiden avgöra sparform och välj gärna flera sparformer för att sprida risken.

Här är några länkar där du hittar mer information och hjälp att välja:

Konsumenternas Bankbyrå guide över olika sparformer. Fondkollens fakta och verktyg för att välja fonder Nätverket ”Gilla Din Ekonomi”s broschyr om fonder.

Hälsningar
Bodil Hallin, Familjeekonom Ikano Bank