Varannan svensk har lågt ekonomiskt självförtroende och riskerar hamna i en investeringsskugga om inget görs. Det visar en färsk undersökning som vi SPP gjort.

Alldeles för många upplever att deras förmåga att bedöma hur de ska placera sina sparpengar är dålig eller rent av mycket dålig. Detta är oroväckande eftersom ansvaret att spara ihop ett kapital som du ska leva på när du inte längre jobbar till största del ligger på dig själv.

Kvinnor har avsevärt lägre ekonomiskt självförtroende jämfört med män. Även de yngre har ett svagt ekonomiskt självförtroende medan självförtroendet är störst i åldersgruppen 40-55 år.

Banker och pensionsbolag måste därför ta sitt ansvar att hitta nya sätt att nå fram till grupper som hamnar i riskzonen. Kvinnor och unga riskerar hamna i en investeringsskugga om de inte får rätt förutsättningar och går en otrygg framtid till mötes istället för en trygg.

Endast 1 procent tror på tips från rådgivare

Enklare produkter efterfrågas av kvinnor och bättre information från staten av de unga. Endast 1 procent av de tillfrågade svarar att tips från rådgivare ligger till grund för hur de skulle välja att investera i med avsikt att bygga upp ett långsiktigt kapital. Lika få lyssnar på tips från familjemedlemmar eller vänner och bekanta.

De extremt låga siffrorna kan tolkas som att intresset kring frågorna är lågt vilket inte medger aktiva samtal vare sig med en rådgivare eller med vänner eller familj.

Men för att öka självförtroendet är dialogformen bland de bättre och givetvis att det finns bra information att tillgå. Man får inte glömma att de handlar mindre om djuplodande kunskap och mer om att lyfta frågan och uppmuntra till att ta kontroll. Skulle vi få in det privatekonomiska tänket på schemat redan i grundskolan är jag övertygad om att vi skulle se en stärkt generation ta studenten med självförtroende att göra egna smarta ekonomiska framtidsval.

Hälsningar
Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP