Hej!

Min första fråga är: tror du att du kommer att använda pengarna de närmaste åren? Funderar du på att köpa bostad, bil eller investera i något annat? Det och din inställning till risk avgör hur du ska placera pengarna. Nordnet har en bra investeringsguide som med hjälp av 22 frågor ringar in just din placeringshorisont, din inställning till risk och din erfarenhet av placeringar. När du svarat på dessa frågor får du ett övergripande förslag. För att gå vidare kan du till exempel använda verktyget Fondkollen om du är intresserad av fonder och Aktiespararnas analysguide om du är intresserad av aktier. Rent generellt är aktiefonder eller aktier i ett Investeringssparkonto är ett bra alternativ för långsiktiga placeringar. Boka också tid hos ett par - tre olika banker/investeringsrådgivare för att få konkreta placeringsförslag.

När det kommer till månadssparandet tycker jag i allmänhet att det är klokt att spara ungefär 5 % av nettolönen långsiktigt, alltså till pensionen. Då privatsparar man ungefär lika mycket som arbetsgivaren sätter av till tjänstepensionen. Eftersom du har dålig tjänstepension sedan tidigare kan du överväga ett större framtidssparande. Gör en sammanställning på minpension.se för att se hur din framtida pension ser ut.

Normalt tycker jag att man ska vara försiktig med att binda pengarna i ett privat pensionssparande. Pengarna är låsta åtminstone tills man fyller 55 år och åldersgränsen kommer förmodligen att höjas framöver. Men din inkomst på ungefär 47 000 kronor i månaden gör att du ligger över brytpunkten för statlig skatt. Därför kan du överväga att utnyttja skatteavdraget för privat pensionssparande och spara upp till 12 000 kronor per år i ett privat pensionssparande.

Med vänliga hälsningar
Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank