E-handeln har ökat med 17 procent under 2013 och fyra av tio konsumenter tänker handla julklappar på nätet i år enligt Svensk Distanshandels senaste e-barometer. Faktum är att det mesta du kan tänkas behöva inför julen och julfirandet finns på nätet. Därför vill jag med denna julspaning önska er alla en God E-jul, en jul med det bästa av de gamla traditionerna och kanske också några nya.

En julspaning

E-städning
Hemmet ska städas men tiden och energin tycks inte alltid räcka till så här veckorna före jul. På HemQ.se kan du ge bort en julstädning till dig själv, din partner eller kanske till dem du ska fira jul hos. All julstädning ger rätt till rutavdrag, vilket innebär att du kan få en skattereduktion som motsvarar halva arbetskostnaden. Mer information om rutavdrag finns på Skatteverkets hemsida.

E-pynt
Är det första året du firar jul i ditt nya boende? Eller har ditt gamla julpynt gjort sitt?
Designonline.se har en julshop som satsar på både trendigt och klassiskt julpynt, på Shoppinggatan.se hittar du julpynt från flera olika webbutiker och Onlinepynt.se har färdiga Lucia- och julpaket med glitter och krona till Lucia, julstrumpor till hela familjen och kulor till granen. Detta är förstås bara några smakprov på webbutiker för julpyntet. En sökning på orden ”julpynt online” gav 95 500 träffar.

E-klapparna
Böcker, media och sportartiklar har länge varit de mest populära e-klapparna. Allt fler väljer att också handla leksaker, accessoarer, kosmetika och byggvaror på nätet. Utbudet är enormt och med lite framförhållning kan de flesta klappar handlas på nätet.
Att få ett fint inslaget paket är ibland halva förtjusningen. Flera sajter erbjuder färdiginslagna paket för en eller ett par tior extra, perfekt för dig som inte har tid, lust eller fallenhet för paketinslagning. En checklista med tips inför e-köpet hittar du på nästa sida.

E-matkassen
Att laga julmat är härligt men tar tid. Timmarna i mataffären och vid spisen kan minskas betydligt med e-julmat som ett komplement till din egna hemlagade julmatsfavoriter.
På Hemfrid.se kan du beställa ett förberett julbord för sex till åtta personer för 1995 kronor. Kassen levereras några dagar innan julafton. Vill du bjuda på något lättare tilltugg på tillställningar före eller under julen erbjuder Mathem.se en julfestkasse för 1 295 kronor som innehåller mingelmat för tio personer. Cooponline.se har en julsajt där du själv kan plocka ihop matvaror till julbordet och på ICA.se kan du e-handla matvaror med hemleverans på 35 orter.

E-granen
Nu är det bara julgranen kvar. Den barrar i bilen, i hallen, ja egentligen överallt och som allra mest när det ska bäras ut igen efter julen. Med en e-julgran som inkluderar hemleverans och utbärning slipper du bilstädning, risk för lackskador och kåda på kläderna. Foreningsgranen.se erbjuder denna tjänst till dig som bor i Stockholm, Uppsala, Örebro, Karlskoga, Västerås, Norrköping samt Degerfors. Även Smålandsgran.se levererar granar i stor-Stockholm. Föredrar du konstgjord gran kan den givetvis också beställas på nätet.

E-tomten
Vill du ha besök av tomten utan att någon i sällskapet ska behöva gå i väg och ”köpa tidningen” kanske en e-tomte kan vara något för dig. På Grannar.se, en marknadsplats för hemnära tjänster, brukar det strax före jul finnas annonser där tomtebesök erbjuds. Tomteservice.se erbjuder uthyrning av jultomte i Uppsala, Jultomtarna.se erbjuder uthyrning av tomte i stor-Stockholmsområdet och på Facebooksidan Santaswap kan du byta tomte med någon annan som bor i närheten.

Plocka russinen ur kakan
Med en e-jul kan du handla hemma i lugn och ro, slipper stressa runt i affärer och har tid att tänka igenom dina köp. När du e-handlar har du tillgång till ett stort utbud, får bra överblick över de produkter som erbjuds och kan enkelt jämföra priser i olika webbutiker. Dessutom slipper du reskostnader och har alltid 14 dagars ångerrätt. Nackdelen med en e-jul är att du går miste om julstämningen i affärerna och missar möjligheten att träffa vänner och bekanta som också är ute och julhandlar. Men det går ju utmärkt att plocka russinen ur kakan; först e-handla i lugn och ro och sedan njuta av kompletterande julhandel i butikerna.

Tips vid e-handel

  • Ha ett särskilt kontokort som du bara använder när du e-handlar. Ger bra överblick.


  • Använd prisjämförelsesajter, till exempel Pricerunner.se eller Prisjakt.se.


  • Är företaget trovärdigt? Leta efter kvalitetsmärket ”Trygg e-handel”. E-handlare som har stämpeln ”Trygg e-handel” har åtagit sig att följa branschföreningen Svensk Distanshandels riktlinjer. Undvik alla företag som finns med på Råd och Röns svarta lista. Dessa företag följer inte Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer. Känner du dig osäker på ett företag kan du se omdömen från andra konsumenter på till exempel Rejta.se eller Reco.se. Var sunt skeptisk till allt för bra erbjudanden - om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det.


  • Tänk på att leveranstiderna kan variera. Ha god framförhållning.


  • Det finns många olika betalningsalternativ; faktura, kortbetalning, direktbetalning från bank, postförskott eller delbetalning. Kortbetalning och direktbetalning passar bra när företaget är pålitligt. Postförskott (kan kosta ca 60 kr extra) och faktura (kan kosta ca 30 kronor extra) passar bra om du är osäker på företaget. Undvik delbetalning på allt för små köp. Då kan uppläggningsavgifter och aviavgifter bli dyrare än själva varan.


  • När du e-handlar inom Sverige har du 14 dagars ångerrätt från den dag du tog emot varan. Med ångerrätten kan du returnera varan och få pengarna tillbaka. Returportot får du dock bekosta själv. Ångerrätten gäller även reavaror. Spara orderbekräftelse, betalningskvitto och returkvitto med kollinummer så att returen kan spåras.


  • När du e-handlar inom EU har du också ångerrätt och reklamationsrätt. Ångerrätten är minst 7 dagar men kan variera. Vid en retur ska pengar återbetalas inom 30 dagar.
    För att ta reda på om ett företag är seriöst är Konsument Europas shoppingassistent Howard ett jättebra verktyg.


  • När du e-handlar utanför EU finns ingen automatisk ångerrätt och reklamationsrätt. Det är upp till säljare och köpare att komma överens om vad som gäller. E-handlar du från USA; välj helst företag som är medlemmar i branschorganisationen BBB (Better Business Bureau). Moms tillkommer vid alla köp utanför EU. Innehåller leveransen varor som är värda mer än 1300 kronor tillkommer dessutom tull. Tullsatsen varierar från 0-20 procent beroende på vilken vara. På Tullverkets hemsida finns ett exempel där ett mobiltelefonskal från Kina kostar 1 350 kronor men efter frakt, tull och moms landar slutsumman på 1 964 kronor. Gå in på Tullverkets Avgiftsguide för att räkna ut slutsumman för ditt köp.


Fyra tips för att få julen att gå ihop
1) Bestäm hur mycket julen får kosta allt som allt.

2) Ha ett knep för att hålla koll på julutgifterna och att du håller dig inom julbudgeten.
Välj något av nedanstående tre knep:
- Kortknepet: handla alla julinköp på ett och samma kontokort. Lätt att få överblick.
- Appknepet: ladda ner en app där du enkelt kan knappa in dina köp. Sök på ”ekonomi” eller ”budget”
- Lappknepet: ha en anteckningsbok eller lapp i plånboken och skriv ner hur mycket du handlar för.

3) Håll koll på vad som ska betalas i december och vad som ska betalas i januari. Särskilt viktigt vid fakturaköp så att fakturorna inte kommer som en chock i mitten på januari.

4) Välj att leva enklare i januari (mat, evenemang) så kan du satsa mer på julen.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank