Många talar om att amortera. Men ska vi starta med det nu. Eller ska vi vänta in statliga amorteringskrav. Lånaren och spararen Johan är en av de som undrar. Och funderar på hur annars ska spara.

Johan, du har 80 % belåning. Det kanske låter mycket, men det rör sig om mindre än två årslöner. Så jag tycker inte du är något akut amorteringsläge. Särskilt inte när räntan är historiskt låg. Och vi väntar på att amorteringskrav. Vänta in det så har du en bättre bild av hela spelplanen.

Du ska dessutom köpa större boende om 2-3 år, önskar du. Under den tiden kommer knappast räntorna sticka till väders. Nej, se till att ge pengarna bästa växtmån istället. Så skulle jag åtminstone tänka.

När det gäller ditt sparande så känner jag inte till vilka fonder och aktier du har. Men låt mig utgå ifrån det jag hoppas: Breda billiga fonder. Och breda aktier med bra utdelningar. H&M, Telia och kanske Lundbergs. Kort sagt inget högrisksparande, utan ett sunt långt sparande. På ett ISK-konto, så du också får rätt skatt på pengarna. Och utifrån att detta är just dina långa sparpengar ska de självklart få vara kvar här.

En pott har vi kvar. Jag uppfattar det som sparande till större boende. Här har du pengarna på sparkonto med räntan bara 1,5 %, tycker jag låter svagt. Då är det ju bättre att amortera, eftersom din boränta sannolikt är just högre. MEN: Jag skulle välja 2-3 högräntefonder. Titta på Spiltan Högräntefond, Carnegie corporate och Lannebo företagsobligationsfond. Det är samma sak alla tre. De ger ca 4 % närmaste året. Då är det ju värt att spara, för att betala boränta på säg 2 %. Välj minst två, för att inte chansa. Eftersom det är stabila fonder kan du flytta pengarna på ett bräde. Och ha dessa också på ISK-kontot, så får du lägsta möjliga skatt.

Och en sak har du inte frågat om. Bolåneprutningen: den måste du ta tag i. Första gången: 0,4 % under listpriset. Andra gången 0,6 % under listpriset. Tredje gången… Där finns stora pengar att hämta.

Lycka till nu Johan och alla ni som har liknande situation. Att amortera kan vi tvingas till om vi har höga lön eller en extremt bräcklig ekonomi. Men de flesta kan spara sina pengar på ett sätt så att amorteringarna inte längre känns så lockande. Särskilt som räntorna är så låga flera år framöver.

Amorterar du?/claes hemberg