Pengar är till för att användas. Även när de vilar finns därför både dåliga och bättre val. Vi behöver hitta balansen som ger mest tillbaka. Rätt val här skulle ge snittsvensken 30 procent extra varje årtionde.

För många är ”spara” att undvika konsumtion. För andra är ”spara” samma sak som att hitta ”rätt fond” eller sänka fondavgifterna. Det är delvis rätt, med det enskilt viktigaste steget för att få sparpengarna att växa bättre är rätt balans mellan ränta och börs. Därför borde det vara första handgreppet när vi ser över vårt sparande. Det handlar om att planera, utifrån sitt eget pengabehov. Att ställa sig frågan, när ska jag använda dessa pengar?

Snittspararen kan enkelt öka sin avkastning från i snitt 3 procent till istället 7-8 procent per år. Detta bara genom att hitta rätt balans mellan pengarna vi har i räntor (sparkonto + räntefonder) och de vi har på börsen (aktiefonder + aktier).

Mycket pengar på sparkonto må kännas tryggt. Men vi glömmer ofta att dessa pengar inte ger någon nämnvärd tillväxt. Det är som att ha bilen stående på tomgång för att alltid vara beredd. Det kostar. Har du istället pengarna i en Sverigefond kan du istället räkna med i snitt 8 procent i tillväxt varje år (baserat på historiken). Men till kraftigare svängningar.

Vi står alltså vid ett vägval: spara 1) kort tid utan någon nämnvärd tillväxt och/eller 2) längre tid med tillväxt. Det är inte antingen eller, utan i regel är ”både ock” det bästa valet som ger oss en lagom blandning.

Tillväxt är alltså viktigast för pengarna som vi inte ska använda på 5-10 eller kanske hela 30 år. Tillväxt hittar vi på börsen. Här spelar det inte så stor roll om värdet varierar, vi har ju tiden på vår sida. Enklaste valet för våra tillväxtpengar är en billig (max 0,3 % i avgift) globalfond. Då får du del av hela världens ekonomi, till en rekordlåg prislapp.

Ska du däremot använda pengarna närmaste halvåret är stabiliteten viktigare än avkastningen. Då är i dagsläget ett sparkonto utan bindningstid och med insättningsgaranti bästa valet. Den ger inte mycket, men är stabilt och det rätta valet när spartiden är kort.

För att se vilken effekt en bättre balans får kan vi jämföra två ytterligheter. Den rena räntespararen och den rena börsspararen. Den tunga räntespararen har senaste fem åren fått en tillväxt på kring 10 %. Börsspararen har samtidigt fått ut 85 % i en bred globalfond. En gigantisk skillnad som vi inte kan blunda för. Så gör inte misstaget att bara titta på sparpengarna ett år tillbaka i tiden och ett år framåt. Att spara är ett Vasalopp!
/Johanna Kull