Jag läser att nästa version av iPhones operativsystem kommer att innehålla möjligheten att begränsa sin egen och även barnens skärmtid. Det låter fantastiskt. Många av oss känner säkert att den där lilla telefonen i handen inkräktar alltmer på värdefull tid för eftertanke och umgänge. Och det är inte alltid så lätt att stå emot ständigt uppdaterade flöden och underhållning, vare sig för oss vuxna eller våra barn. Med lite teknisk hjälp på traven blir det enklare att få kontroll över sitt beteende.

Samma princip gäller för ditt sparande. Hur lätt är det inte att föra över lite från sparkontot när den där tröjan dyker upp på rea eller kompisarna vill ta en drink till på krogen? Fast man lovat sig själv att inte göra det och egentligen hade helt andra planer för de där pengarna. Ibland kan det behövas lite teknisk hjälp på traven.

Här kommer fem tekniska tips för ökad självkontroll i din ekonomi:

  • 1. Ha buffertsparandet på en annan bank än den du använder i vardagen. Då tar det ofta en bankdag innan pengarna kommer och ha-begäret hinner förhoppningsvis avta.


  • 2. Om möjligt, ställ in bevakningar i internetbanken för att få notiser om när du har använt en viss summa eller för att regelbundet få meddelanden om ditt saldo. Ju mer du påminns om din ekonomi, desto lättare blir det att avstå onödiga inköp och hålla koll på din budget.


  • 3. Döp dina sparkonton till ändamålet med sparandet. Varje gång du loggar in påminns du om vad målet är och behåller förhoppningsvis fokus på det istället för att nalla av det till annat.


  • 4. Använd någon av de ekonomiappar som finns på marknaden. På ett enkelt sätt skaffar du dig en överblick över hur t ex mycket du spenderar i olika kategorier, vilka större utgifter du har haft och hur mycket du spenderar per månad. Ökad koll ger ökad självkontroll.


  • 5. Starta automatiska överföringar från ditt konto till ditt sparande. Lita inte på att du kommer ihåg och framförallt prioriterar det varje månad.


  • Lycka till med självkontrollen!
    Emma Persson
    Privatekonom Länsförsäkringar