Rotavdraget motsvarar 30 % av arbetskostnaden på takbytet inklusive moms. Här kan både arbete med att riva gammalt tak och lägga på nytt tak ingå i Rotavdragberättigade beloppet.

ROT-avdrag ges oavsett vilket typ av tak du har (plåttak, papptak, betongpannor, tegelpannor, shingel, med mera) men avdrag får inte göras för materialkostnader eller resekostnader. Maximalt kan du få rotavdrag med 50 000 kr per person och år. Det betyder att kostnaden för arbetet kan maximalt bli 166 667 kronor för fullt avdrag per person. Är ni två kan ni dubbla maxkostnaden till drygt 333 000 kronor.

Tänk på att rotavdraget är en skattereduktion, det innebär att den som söker rotavdrag måste betala tillräckligt med skatt för att avdraget ska rymmas eftersom skatten aldrig kan minska till mindre än 0 kr. För att vara berättigad till rotavdrag behöver dessutom äga huset du vill lägga tak på. Dessutom måste takläggaren du köper tjänsten av måste ha F-skatt. Takomläggning på bostadsrätt ger inte rätt till avdrag.