Så fungerar en kreditupplysning

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Så fungerar en kreditupplysning

En kreditupplysning kan exempelvis tas i samband med att du ansöker om ett lån eller köper något på kredit. Här kan du läsa om hur en kreditupplysning fungerar.

En kreditupplysning är en bedömning över din betalningsförmåga och tas vanligen på dig i samband med att du ansöker om ett lån, hyr eller köper något på kredit.
 

Vad är en kreditupplysning?


När du ansöker om ett lån, eller köper något på avbetalning kan säljaren vilja ta en kreditupplysning på dig. I kreditupplysningen finns exempelvis information om din inkomst, om du har några betalningsanmärkningar och om du har ett pågående skuldsaldo hos Kronofogden.

Tanken med kreditupplysningen är att den ska ge en bild av din ekonomi, din kreditvärdighet, för att man ska kunna göra en bedömning om din betalningsförmåga.
 

Kreditupplysning på privatpersoner och företag


Kreditupplysningar kan göras på både privatpersoner och organisationer. Du kan själv begära en kreditupplysning på ett företag om du exempelvis vill försäkra dig om ett företags ekonomiska situation innan du köper en tjänst av dem. För att kunna göra en kreditupplysning på privatpersoner eller enskild firma behöver du dock ha legitima skäl.
 

Två varianter av kreditupplysning


Det finns två typer av kreditupplysningar: mikroupplysning och personupplysning. Mikroupplysning är som namnet antyder en något mindre omfattande variant där det bland annat ingår följande:

  • Namn
  • Personnummer
  • Adress
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden

En personupplysning är mer omfattande och innehåller även information om din inkomst, eventuella fastigheter och äktenskapsförord samt om det har gjorts tidigare förfrågningar om dig.

Vilken typ av kreditupplysning som kan tas på dig beror på vad det är du ansöker om. Vill du köpa något av mindre värde på kredit är det vanligen en mikroupplysning som görs. Gäller det ett lån tas vanligen en personupplysning för att långivaren ska få tillräckligt med underlag för att bedöma din betalningsförmåga.
 

Vad händer om du har betalningsanmärkningar och skuldsaldo?


Om du har fått en betalningsanmärkning eller har ett skuldsaldo hos Kronofogden kommer detta att synas i din kreditupplysning upp till 36 månader från det att du har betalat av din skuld. Anmärknigar eller skulder till Kronofogden kan därmed påverka dina chanser att få ett lån, kreditköp eller hyreskontrakt med mera.
 

Kreditupplysning på sig själv


Du kan göra en kreditupplysning på dig själv av ren nyfikenhet eller för att få koll på din kreditvärdighet ur en långivares synvinkel.

En kreditupplysning på dig själv kan du enkelt begära via tjänsten “Min Upplysning” hos UC eller Bisnode. Du kan även använda dig av Kreditkollen hos UC som hjälper dig hålla koll på din kreditutveckling.
 

UC och andra kreditupplysningsföretag


När det kommer till kreditupplysningsföretag finns det flera aktörer. Den vanligaste är Upplysningscentralen (UC) som de flesta större banker och långivare använder sig av. Utöver UC finns exempelvis CreditSafe och Bisnode med flera.
 

Jämför lån med endast en kreditupplysning


Om du funderar på att ta ett lån är det smart att jämföra flera olika banker och långivare med varandra för att hitta ett bra lån med låg ränta. Nackdelen med detta är att varje gång du jämför kommer bankerna ta en kreditupplysning på dig och på kort tid kan du ha ganska många upplysningar som kan göra det svårare att få ett lån beviljat.

Om du jämför lån här på Compricer tar vi endast en kreditupplysning som bankerna sedan får dela på. Det innebär att du kan jämföra många olika låneerbjudanden utan att dra på dig en massa upplysningar i onödan.

Om du vill veta mer om hur du kan jämföra och låna pengar till bra villkor kan du välja det lån du är intresserad av här under:

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

När lönar sig ett ISK med nya skattenivån?

5 minuters läsning

När regeringens budget lades fram tidigare i november fanns en sänkt ISK-skatt inte med. Det innebär att nästa års skatt kommer bli rekordhög och landa på 0,882%, att jämföra med dagens 0,375%. Vad detta kommer att innebära för dig som s...

Föregående artikel
Detta kan hända om du inte har en hemförsäkring
5 minuters läsning