Hej Eva! Bra att du har koll på avgiften som din pensionsförvaltare tar ut även under utbetalningstiden. Avgiften äter ju av pensionspengarna varje månad och gör på sikt att pensionen blir lägre.

Att betala en fast årlig avgift på ett par hundralappar är inte hela världen, utan håll i första hand ögonen på det som heter ”förvaltningsavgift”, ”årlig avgift” eller ”total avgift”. Det är där de stora pengarna kan försvinna. I år tar din förvaltare tex ut en avgift på 5 590 kr (860 000 * 0,65 %).

På senare år har avgifterna faktiskt pressats nedåt, både av prismedvetna konsumenter som du och av effektiva tjänstepensionsupphandlingar. Idag brukar man säga att en årlig avgift på upp till 0,3 % för en indexfond är ok. Aktivt förvaltade fonder är ofta dyrare, så där är min tumregel att en avgift på upp till 0,5 % är ok, sen börjar det bli dyrt. Över 1 % är riktigt dyrt.

Numera har man nästan alltid rätt att flytta sina pengar, men för att få bekräftat att det är så och för att få reda på vilka bolag du kan flytta till behöver du kontakta din nuvarande pensionsförvaltare.