Gravidförsäkring lindrar oron i väntetid

Gravidförsäkring lindrar oron i väntetid

Intresset för barnförsäkringar ökar kraftigt. Det visar inte minst det numera relativt stora utbudet av graviditetsförsäkringar. De ger ersättningar om något skulle hända mamman eller barnet innan och några månader efter födseln.

 

Det bästa med graviditetsförsäkringarna är att många faktiskt är gratis - det är bara att ringa och anmäla sig. De som erbjuder gratisförsäkringar är Folksam, Länsförsäkringar, If, Skandia och Trygg Hansa. Det är ingenting som hindrar att man anmäler sig till flera gratisförsäkringar. Om det då händer något, har man rätt att få ersättning från alla.

 

 

Om man bortser från de premier som är gratis, är det ganska stora skillnader mellan bolagens priser, villkor, och ersättningar. Den som är intresserad av en graviditetsförsäkring gör därför klokt att lägga ner lite tid på en jämförelse. Till de mest intressanta skillnaderna hör att Trygg Hansa är ensamt om att inte begära någon hälsodeklaration av mamman för att hon ska få teckna graviditetsförsäkringen.

 

Andra skillnader är att vissa försäkringar gäller från tidigt i graviditeten, exempelvis från vecka 10, och andra från sent - upp till vecka 26. Hur lång tid efter förlossningen som försäkringen gäller varierar också ganska stort - från två till sex månader.

 

Precis som för barnförsäkringen betalas ersättningarna ut på olika sätt. Man kan få ersättning för både medfödd sjukdom och olycka och pengarna betalas ut som engångsbelopp vid diagnos, månadsvisa utbetalningar vid invaliditet, ersättningar för sjukhusvård, kompensation för extrautgifter i samband med vård av det sjuka barnet, ersättning för eventuella fula ärr på mamman i samband med kejsarsnitt m m.

 

Graviditetsförsäkringar kan inte lindra den verkliga oron för att något ska gå fel vid förlossningen, men ger en viss ekonomiskt trygghet. Samtidigt ska man komma ihåg att den här typen av försäkring inte ger särskilt stora ersättningar. De måste åtföljas av en riktig barnförsäkring så småningom.

 

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i lägenhet, 2920 kWh/år
  • Lägst årskostnad 3 285 kr
  • Högst årskostnad 5 176 kr
  • Att spara 1 891 kr

Jämför el

Senaste från Expertpanelen
2021-10-27

Fråga: Skuldsanering pga vinstskatt - kan jag nu göra uppskov?

Läs mer här

Nyheter för din plånbok
Kör du verkligen bil bättre än genomsnittet?
Kör du verkligen bil bättre än genomsnittet?
Effekttariffer på el - vad är det?
Effekttariffer på el - vad är det?
Bolån efter 55
Bolån efter 55

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.