Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Gravidförsäkring lindrar oron i väntetid

Intresset för barnförsäkringar ökar kraftigt. Det visar inte minst det numera relativt stora utbudet av graviditetsförsäkringar. De ger ersättningar om något skulle hända mamman eller barnet innan och några månader efter födseln.

 

Det bästa med graviditetsförsäkringarna är att många faktiskt är gratis - det är bara att ringa och anmäla sig. De som erbjuder gratisförsäkringar är Folksam, Länsförsäkringar, If, Skandia och Trygg Hansa. Det är ingenting som hindrar att man anmäler sig till flera gratisförsäkringar. Om det då händer något, har man rätt att få ersättning från alla.

 

 

Om man bortser från de premier som är gratis, är det ganska stora skillnader mellan bolagens priser, villkor, och ersättningar. Den som är intresserad av en graviditetsförsäkring gör därför klokt att lägga ner lite tid på en jämförelse. Till de mest intressanta skillnaderna hör att Trygg Hansa är ensamt om att inte begära någon hälsodeklaration av mamman för att hon ska få teckna graviditetsförsäkringen.

 

Andra skillnader är att vissa försäkringar gäller från tidigt i graviditeten, exempelvis från vecka 10, och andra från sent - upp till vecka 26. Hur lång tid efter förlossningen som försäkringen gäller varierar också ganska stort - från två till sex månader.

 

Precis som för barnförsäkringen betalas ersättningarna ut på olika sätt. Man kan få ersättning för både medfödd sjukdom och olycka och pengarna betalas ut som engångsbelopp vid diagnos, månadsvisa utbetalningar vid invaliditet, ersättningar för sjukhusvård, kompensation för extrautgifter i samband med vård av det sjuka barnet, ersättning för eventuella fula ärr på mamman i samband med kejsarsnitt m m.

 

Graviditetsförsäkringar kan inte lindra den verkliga oron för att något ska gå fel vid förlossningen, men ger en viss ekonomiskt trygghet. Samtidigt ska man komma ihåg att den här typen av försäkring inte ger särskilt stora ersättningar. De måste åtföljas av en riktig barnförsäkring så småningom.

 

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Audi a4 avant 2,0t multi
  • Lägst årskostnad 6 552 kr
  • Högst årskostnad 10 308 kr
  • Att spara 3 756 kr

Jämför här

Senaste från Expertpanelen
2019-08-15

Fråga: Hur stor blir pensionen om man inte haft tjänstepension?

Läs mer här

Senaste nyheterna
Goda nyheter: 20 procent lägre elnätspriser
Goda nyheter: 20 procent lägre elnätspriser
10 tips som boostar upp din ekonomi efter semester
10 tips som boostar upp din ekonomi efter semester
Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!
Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.