12 nyheter som kan påverka din ekonomi 2020

Privatekonomi /
12 nyheter som kan påverka din ekonomi 2020

Julmaten är inmundigad, nyårsklockorna har ringt in 2020 och i samma stund som de första fyrverkerierna lyft började en rad nya ekonomiska lagar och regler att gälla. Här listar vi de 12 viktigaste nyheterna som kan påverka din ekonomi i år.

Höjt prisbasbelopp
Prisbasbeloppet, som påverkar många olika skatter och ersättningar, höjs med 800 kronor till 47 300 kronor.

Kommunalskatten
I snitt höjs kommunalskatterna i år men det varierar kraftigt beroende på var i landet du bor. På Skatteverkets webbplats kan du leta fram hur skatten blir där du bor.

Slopad värnskatt
Värnskatten avskaffades från och med årsskiftet. Det innebär att det extra skatteuttaget på 5 procent för alla som tjänar mer än 58 583 kronor i månaden (2019) tas bort. Läs mer på Bingo för höginkomsttagare – Värnskatten avskaffas

Sänkt skatt på pension
Pensionärer över 65 år med en pension som överstiger 17 000 kronor får sänkt skatt. För den med en pension på 20 000 kronor i månaden sänks skatten med ungefär 200 kronor per månad. Läs mer på 1 miljon pensionärer får sänkt skatt 2020

Höjd grundnivå i garantipensionen + utökat bostadstillägg
Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor i månaden.
Även ersättningen för hyror inom bostadstillägget höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor för den som är ogift och från 2 800 kronor till 3 500 kronor för den som är gift.

Lägsta ålder för allmän pension höjs
Från och med årsskiftet höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år. Du har även rätt att jobba kvar ett år längre enligt de nya reglerna. Läs mer på Pensionsåldern höjs – Så länge måste du jobba

Skatten på ISK och KF sänks
Skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar sänks från 0,453 % till 0,375 %. För ett sparande på 100 000 kronor innebär det en skattesänkning på 78 kronor om året. Läs mer på Så blir skatten på ISK och KF 2020

Riksbanken höjde reporäntan
Riksbanken höjde reporäntan kort innan julafton med 0,25 procentenheter till 0,00 procent. I praktiken börjar denna höjning gälla den 8 januari och flera banker har därför höjt sina bolåneräntor. Läs mer på Riksbanken höjer reporäntan till 0,00 procent

För dig med bil
Bensinskatten justeras så den följer inflationen, KPI. Det betyder att det blir cirka 15 öre dyrare att tanka en liter bensin och 10 öre dyrare för diesel.

Från och med årsskiftet höjs utsläppsgränsen för vad som utgör en bonusberättigad bil från 60 gram koldioxid per kilometer till 70 gram per kilometer enligt EU:s nya mätmetod WLTP.

Det innebär att det kan bli stora förändringar för enskilda modeller så ska du köpa ny bil i år är det viktigt att känna till denna förändring.

Uppskov vid bostadsförsäljning
Uppkovstaket vid försäljning av bostad med vinst återinförs 1 juli. Gränsen för hur stor vinst (uppskovsbelopp) som kan skjutas upp vid försäljning av bostad med vinst höjs från 1,45 miljoner kronor till 3 miljoner kronor.

Idag beskattas uppskovsbeloppet med 0,5 procent. Enligt januariöverenskommelsen ska denna ränta slopas men än så länge har inget besked kommit om och i så fall när det kan ske.

Sänkt skatt för glesbygdsbor
För boende i 80 utvalda kommuner i landet sänks skatten med 137 kronor i månaden. Gäller främst kommuner i norra och nordvästra Sverige.

Studiemedlet höjs
Studiemedlet höjs något. Det innebär att den som studerar på heltid kan få 184 kronor mer i månaden.


Text lånad av Finansportalen.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Volvo v90
  • Lägst årskostnad 3 059 kr
  • Högst årskostnad 5 676 kr
  • Att spara 2 617 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin