4 356 kronor mer att försäkra en bil i Botkyrka än i Ljusdal

4 356 kronor mer att försäkra en bil i Botkyrka än i Ljusdal

Vi bor där vi bor och får betala därefter. Men du kan påverka priset på din bilförsäkring genom att välja rätt försäkringsbolag. En enkel jämförelse kan spara dig många tusenlappar per år.


Bilens värde, miltal, ägarens ålder och var och hur du bor påverkar premien

Av de helförsäkringar som våra kunder har tecknat under 2015 så betalar stockholmare i snitt mest, 7 287 kronor per år i försäkringspremier. I Dalarna är det billigast att försäkra sin bil. Den genomsnittliga premien på tecknade försäkringar ligger där på 4 572 kronor för en helförsäkring. Ser vi till Sveriges kommuner så är det dyrast att försäkra sin bil i Botkyrka (8 275 kronor) och billigast i Ljusdal (3 919 kronor) i genomsnitt.

I vissa områden bedöms risken för inbrott och stöld vara högre och då blir priset därefter, förklarar Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, till SvD.  Att det oftare är dyrare att försäkra sin bil i tätorter beror på större risk för skador där det är mer trafik.
 

Premie
helförsäkring*

Län
7 287 kr STOCKHOLM
5 598 kr VÄSTRA GÖTALAND
5 578 kr UPPSALA
5 513 kr SKÅNE
5 285 kr VÄSTMANLAND
5 191 kr ÖSTERGÖTLAND
5 137 kr VÄRMLAND
5 126 kr ÖREBRO
5 124 kr JÖNKÖPING
5 104 kr SÖDERMANLAND
4 970 kr NORRBOTTEN
4 953 kr HALLAND
4 924 kr JÄMTLAND
4 806 kr VÄSTERNORRLAND
4 775 kr BLEKINGE
4 706 kr VÄSTERBOTTEN
4 706 kr GÄVLEBORG
4 667 kr KALMAR
4 625 kr GOTLAND
4 579 kr KRONOBERG
4 572 kr DALARNA


*Genomsnitt tecknade helförsäkringar uppdelat på län hos Compricer 2015
 

 

Inget bolag är bäst för alla bilar

Försäkringsbolagen erbjuder olika premier för samma bil eftersom de har olika skadestatistik och kan fokusera på vissa bilmodeller och eller områden. Det är därför viktigt att jämföra just din bil och se vilket bolag som kan erbjuda den mest kostnadseffektiva försäkringen för dig. Köper du en ny bil kan det vara så att ditt gamla försäkringsbolag inte längre är det bästa.

Glöm inte det viktigaste – innehållet!

Fundera först på vilken försäkring du behöver och om det är aktuellt med någon tilläggsförsäkring. Jämför sen bland olika bolag så du får rätt försäkring till rätt pris.

 

Jämför din bilförsäkring här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vilka elavtal väljer vi och varför?

2 minuters läsning

Större andel binder under hösten Som vi har sett tidigare år har en större andel valt att binda sitt elavtal under hösten 2015. Det har nog sin huvudsakliga förklaring i att många är oroliga för högre elpriser över vintern. Minnena fr&...

Föregående artikel