4 tips – så maxar du skatteåterbäringen!

3 minuters läsning
4 tips – så maxar du skatteåterbäringen!

Likt munken Broder Tuck i Disneyfilmen Robin Hood, får många svenskar under juni anledning att "prisa gud!" när skatteåterbäringen kommer. I snitt ger återbäringen 8000 kronor extra i plånboken, och kanske ser du det som ett välkommet klirr i semesterkassan. Men förhoppningsvis vill du att en del av pengarna räcker längre än till stranden, och då är den här texten något för dig!


Hur mycket pengar varje person får tillbaka på återbäringen skiljer sig såklart. Kanske blir det några extra slantar, eller många. Det är också fullt möjligt att man möts av andra sidan av myntet, och istället får betala tillbaka. I snitt får svensken i alla fall 8000 kronor tillbaka på skatten. Det är mycket pengar, som med fördel kan lämnas kvar på sparkontot som en buffert för framtiden.  

För många är skatteåterbäringen pengar man inte räknat med att få, som en bonus lagom till sommaren. Har du någon plan för vad du tänker göra med årets pengar? Vad ska du använda pengarna till, spara eller spendera, eller kanske både och?
Jag ser skatteåterbäringen som en möjlighet att komma igång med ett sparande, eller utöka det befintliga. Om du använder pengarna som en buffert eller till ett långsiktigt sparande spelar ingen större roll – få in mentaliteten att lägga undan pengar så skapar du en bra grund att stå på.
 
Tips på vad du kan göra med din skatteåterbäring

1. Låt pengarna växa tills nästa semester

Spara eller spendera? Det ena behöver inte utesluta det andra. Du kan spara hälften av pengarna och unna dig något för resten. Men du kan också tänka steget längre och smartare. Jag förstår att det känns lockande att låta pengarna förgylla semestern eller gå till något annan roligt och härligt under året. Men om du lägger undan årets återbäring i ett sparande och låter dem växa till nästa års semesterkassa, finns det förhoppningsvis mer pengar på kontot än du satte in. Då kan du använda dina "gamla pengar", som fått gotta till sig i ett sparande, medan dina "nya pengar" får växa till sig.
 
2. Gör en investering i ditt framtida jag
För dig som inte ligger i fas med det långsiktiga sparandet till pensionen så är det ett bra tillfälle att ge pengarna möjlighet att växa. Du har säkert drömmar om vad du skulle vilja göra när semestern går från att vara fem veckor per år till för evigt. Många pensionssparar redan i dag, men har en begränsad budget för hur mycket de kan sätta av varje månad. Låt en del av skatteåterbäringen glida in på sparandet till ditt framtida jag. Då kommer pengarna att hinna växa med tiden tills det är dags att njuta av ditt livs längsta semester. För du vet väl att under lång tid kommer även mindre summor att växa sig stora?
 
3. Sätt upp en buffert för glada dagar
Kolla upp händelser i dina nära och käras liv de närmaste åren. Kanske tar barnet eller barnbarnet snart studenten? Är det kanske troligt att syskonbarnet snart gifter sig? Eller är det ett nytillskott på väg i familjen? Det kan vara skönt att ha byggt upp ett buffertsparande för att kunna dela de glada ögonblicken i livet med dina nära och kära.
 
4. Kicka igång månadssparandet
Att spara per månad är ett bra sätt att sprida riskerna, oavsett beloppet på sparandet. Eftersom det är svårt att veta om börsen ska gå upp eller ner imorgon, sprider du dina risker genom att köpa vid olika tidpunkter. Det finns bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring.
 

Skriven av Maja Englund, Pensionsekonom SPP, och expert i Compricers Expertpanel

 

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vilket skydd har du om banken går i konkurs?

1 minuts läsning

Om ditt sparkonto har insättningsgaranti så är dina pengar skyddade. Staten ger en garanti för ett maxbelopp på 950 000 kronor per person och bank/sparinstitut. Du kan alltså ha flera konton i olika banker och därmed omfattas av fler än en garanti. ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)