Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

4 tips – så maxar du skatteåterbäringen!

Sparande  / 
4 tips – så maxar du skatteåterbäringen!

Likt munken Broder Tuck i Disneyfilmen Robin Hood, får många svenskar under juni anledning att "prisa gud!" när skatteåterbäringen kommer. I snitt ger återbäringen 8000 kronor extra i plånboken, och kanske ser du det som ett välkommet klirr i semesterkassan. Men förhoppningsvis vill du att en del av pengarna räcker längre än till stranden, och då är den här texten något för dig!


Hur mycket pengar varje person får tillbaka på återbäringen skiljer sig såklart. Kanske blir det några extra slantar, eller många. Det är också fullt möjligt att man möts av andra sidan av myntet, och istället får betala tillbaka. I snitt får svensken i alla fall 8000 kronor tillbaka på skatten. Det är mycket pengar, som med fördel kan lämnas kvar på sparkontot som en buffert för framtiden.  

För många är skatteåterbäringen pengar man inte räknat med att få, som en bonus lagom till sommaren. Har du någon plan för vad du tänker göra med årets pengar? Vad ska du använda pengarna till, spara eller spendera, eller kanske både och?
Jag ser skatteåterbäringen som en möjlighet att komma igång med ett sparande, eller utöka det befintliga. Om du använder pengarna som en buffert eller till ett långsiktigt sparande spelar ingen större roll – få in mentaliteten att lägga undan pengar så skapar du en bra grund att stå på.
 
Tips på vad du kan göra med din skatteåterbäring

1. Låt pengarna växa tills nästa semester

Spara eller spendera? Det ena behöver inte utesluta det andra. Du kan spara hälften av pengarna och unna dig något för resten. Men du kan också tänka steget längre och smartare. Jag förstår att det känns lockande att låta pengarna förgylla semestern eller gå till något annan roligt och härligt under året. Men om du lägger undan årets återbäring i ett sparande och låter dem växa till nästa års semesterkassa, finns det förhoppningsvis mer pengar på kontot än du satte in. Då kan du använda dina "gamla pengar", som fått gotta till sig i ett sparande, medan dina "nya pengar" får växa till sig.
 
2. Gör en investering i ditt framtida jag
För dig som inte ligger i fas med det långsiktiga sparandet till pensionen så är det ett bra tillfälle att ge pengarna möjlighet att växa. Du har säkert drömmar om vad du skulle vilja göra när semestern går från att vara fem veckor per år till för evigt. Många pensionssparar redan i dag, men har en begränsad budget för hur mycket de kan sätta av varje månad. Låt en del av skatteåterbäringen glida in på sparandet till ditt framtida jag. Då kommer pengarna att hinna växa med tiden tills det är dags att njuta av ditt livs längsta semester. För du vet väl att under lång tid kommer även mindre summor att växa sig stora?
 
3. Sätt upp en buffert för glada dagar
Kolla upp händelser i dina nära och käras liv de närmaste åren. Kanske tar barnet eller barnbarnet snart studenten? Är det kanske troligt att syskonbarnet snart gifter sig? Eller är det ett nytillskott på väg i familjen? Det kan vara skönt att ha byggt upp ett buffertsparande för att kunna dela de glada ögonblicken i livet med dina nära och kära.
 
4. Kicka igång månadssparandet
Att spara per månad är ett bra sätt att sprida riskerna, oavsett beloppet på sparandet. Eftersom det är svårt att veta om börsen ska gå upp eller ner imorgon, sprider du dina risker genom att köpa vid olika tidpunkter. Det finns bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring.
 

Skriven av Maja Englund, Pensionsekonom SPP, och expert i Compricers Expertpanel

 


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Översikten är skapad för dig som föredrar en överskådlig vy över räntorna och de olika bindningstiderna.

Aktuella sparkontoräntor

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Om du vill sortera i tabellen klickar du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Tabellen nedan visar räntans bindningstid, notera att vissa av aktörerna erbjuder rörlig ränta för konton som är bundna. För att få mer information om de olika kontona jämför och se vilket sparkonto som är bäst för just dig => Jämför sparkontoÖvrig information

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut. Alla aktörer visar dock inte den effektiva årsräntan och vi kan därför inte visa detta i dagsläget.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 11 180 kr
  • Högst årskostnad 13 750 kr
  • Att spara 2 570 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna
Hur ska du agera i oroliga tider när krisrubrikerna avlöser varandra?
Hur ska du agera i oroliga tider när krisrubrikerna avlöser varandra?
7 banker har sänkt sina boräntor i oktober
7 banker har sänkt sina boräntor i oktober
Så kan du tänka kring pensionssparandet på en skakig marknad!
Så kan du tänka kring pensionssparandet på en skakig marknad!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin