4 tips till bättre ekonomiskt självförtroende - nyckeln till ekonomisk framgång

3 minuters läsning
4 tips till bättre ekonomiskt självförtroende - nyckeln till ekonomisk framgång

Ett ökat ekonomiskt självförtroende påverkar den ekonomiska framgången. Det menar Annika Wihlborg, ekonomijournalist och föreläsare i finansiell psykologi.


Annika Wihlborgs tes bekräftas även av oss på SPP
 
En färsk undersökning från oss på SPP visar att så många som varannan svensk har lågt ekonomiskt självförtroende, vilket är anmärkningsvärt i en tid då allt fler ekonomiska beslut ska tas på individnivå.

Alldeles för många upplever att deras förmåga att bedöma hur de ska placera sina sparpengar är dålig eller rent av mycket dålig. Stora grupper riskerar hamna i utanförskap om inget görs eftersom allt mer ansvar för sin framtida ekonomi ligger på den enskilde. I riskzonen ligger framför allt unga och kvinnor.

Avdramatisera sparandet

Sparande, eller rättare sagt bristen på sparande och känslan av att inte vara tillräckligt insatt för att kunna fatta kloka investeringsbeslut, är en ständig källa till dåligt samvete för många kvinnor. Det mest effektiva sättet att råda bot på det är att avdramatisera sparandet, visa hur enkelt det är att komma igång med ett sparande och att göra sparande till något lustfyllt. Att lyfta kopplingen mellan sparande och ekonomisk självständighet är också viktigt.

Varannan svensk, framförallt unga och kvinnor, har lågt ekonomiskt självförtroende

Undersökningen visar att så många som varannan svensk har lågt ekonomiskt självförtroende och att kvinnor har avsevärt lägre ekonomiskt självförtroende än män när det gäller vilken förmåga man anser sig ha att bedöma hur sparpengarna ska placeras.

Även ungdomar har ett svagt ekonomiskt självförtroende, medan självförtroendet är högst i åldersgruppen 40-55 år.

Självförtroende betydligt viktigare än information

Den senaste forskningen på området visar att privatekonomiska framgångar förutsätter ett ekonomiskt självförtroende, snarare än mer och bättre information som ofta är det som efterfrågas.

Det är vår självbild snarare än kunskapsnivån som avgör hur vi sparar

Vi måste därför hitta nya sätt att nå fram till grupper som riskerar hamna i utanförskap om de inte får rätt förutsättningar. Information och bra enkla produkter finns. Det är självförtroendet som saknas.

Ekonomijournalisten och föreläsaren i finansiell psykologi, Annika Wihlborg, menar att det bästa sättet att öka framför allt kvinnors intresse för den egna privatekonomin, är att förklara hur psykologiska faktorer präglar vårt sätt att betrakta sparande, där självförtroendet är en stor del.

Hon menar också att det är vår självbild snarare än kunskapsnivå som avgör hur vi sparar. Att underskatta sin egen kunskapsnivå är en klassisk självförtroendedödare. Eftersom män ofta upplever att de kan mer om olika sparande vågar de också ta större risker.

Det som i första hand utmärker kvinnliga sparare är just en lägre riskbenägenhet.

Kvinnor fokuserar mer på trygghet och väljer trygga sparprodukter med lägre risknivå. Deras fokus ligger snarare på att inte riskera att förlora sina sparpengar istället för att söka högre avkastningsmöjligheter.

Så kommer du igång – 4 tips!


1) Det enklaste sättet är att månadsspara med automatisk överföring. På det sättet blir sparandet av och du sprider risken när du köper andelar i fonder i både upp och nedgång. Det är bättre att spara kontinuerligt än att försöka tajma marknaden med en större summa. Det behöver inte vara stora summor varje månad. En mindre summa kan bli en stor summa genom ränta-på-ränta effekten.

2) Sprid riskerna. Spara en del av dina pengar på aktiemarknaden och en del i exempelvis en blandfond. Indexfonder är också ett bra alternativ för att få låga avgifter.

3) Glöm inte hållbarhetsperspektivet. För att vi ska få en trygg och bra framtid gäller det att vi gör smarta val idag. Där kan vi med vårt sparkapital göra en enorm insats. Det är dessutom de hållbara företagen som är framtidens vinnare, ett bra sätt att säkra långsiktigt god avkastning.

4) Och sist men inte minst - tro på dig själv, du kan mer än du tror!

Skriven av Katarina Wiberg

Pensionsexpert SPP och expert i Compricers expertpanel
 

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så här blir du miljonär: Planera. Håll ut. Offra.

1 minuts läsning

På nordnetbloggen kan vi läsa om Connoisseurs undersökning om förmögenheternas uppkomst. På frågan: ”Hur har dina finansiella tillgångar primärt byggts upp?” ser svaren ut enligt följande: Eget företagande eller del&au...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)