400 000 – 600 000 svenskar är överskuldsatta – konkreta tips!

Lån /
400 000 – 600 000 svenskar är överskuldsatta – konkreta tips!

I nyhetsbrevet i förra veckan skrev vi om att 9 av 10 svenskar är kreditvärdiga. Idag läser jag Bodil Hallins blogg om att mellan 400 000 – 600 000 personer är överskuldsatta i Sverige. Trots att alla kommuner erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning är väntetiden ibland lång. Här ger Bodil konkreta tips för dig som har ekonomiska bekymmer och ännu inte har fått hjälp.

Detta är allra viktigast för att inte förvärra situationen ytterligare.


Betala prioriterade räkningar före allt annat

De viktigaste räkningarna är: hyra, avbetalning på bolån, el, hemförsäkring, a-kassa och barnomsorgsavgift. Att komma efter med någon av dessa kan få svåra konsekvenser: vräkning, elavstängning, ingen ersättning vid arbetslöshet, stöld eller brand samt att barnen kan bli avstängda från förskolan.


Försök betala ikapp prioriterade räkningar som släpar

Om du ligger efter med viktiga löpande räkningar: kontakta den som skickat räkningen och försök komma överens om en avbetalningsplan. Mejla eller ring. Och var inte orolig, de kommer med all säkerhet att lägga mer krut på att föreslå en lösning än på att försöka skuldbelägga dig. Försök få in pengar genom att jobba extra, sälja saker eller dra ner på andra utgifter. Det är mycket viktigt att du kommer ikapp.


Låna inte av släktingar och vänner för att lösa akuta problem

Har du ingen helhetslösning på dina skuldproblem kommer du förmodligen att få svårt att betala tillbaka det du lånar. Det kan äventyra relationen och ge dig ännu mer ångest och dåligt samvete. Att ha skulder tar mycket kraft och goda relationer till de närmaste gör det lättare att orka. Ta i stället kontakt med fordringsägarna och försök hitta lösningar tillsammans med dem. Det kan kännas jobbigare på kort sikt men är mycket bättre på lång sikt.

 

Ta inga nya lån eller krediter

Att ta nya lån och krediter gör bara situationen värre. Om du inte kan betala alla räkningar och skulder – skriv ett mejl och be om anstånd tills du har fått träffa en budgetrådgivare. Om fordringsägaren inte går med på det – betala in vad du kan. Det innebär nämligen två stora fördelar för dig: skulden minskar och du visar att du har god betalningsvilja.

 

Fortsätt med detta om du orkar

Nedanstående punkter kommer du förmodligen att gå igenom tillsammans med budget- och skuldrådgivaren. Har du tid och kraft kan du redan nu göra någon eller några av punkterna.


Samla ihop alla papper

Det brukar bli många brev som handlar om samma skuld – påminnelser, inkassobrev och brev från Kronofogden. Därför är det lätt att tro att skulderna är fler och större än vad de egentligen är. Att rensa ut skåp och lådor, samla ihop allt i en hög, ta med allt till budgetrådgivaren och tillsammans slänga dubbletter är en befrielse och första steget ut ur skuldfällan.

 

Gör en lista på dina skulder

Dela in listan i tre kolumner: fordringsägare, månadsbetalning och aktuellt skuldbelopp. Summera hur mycket du betalar på lånen och krediterna varje månad och summera det totala skuldbeloppet. På så sätt får du en bra överblick.

 

Gör en översikt över din månadsekonomi

Ta Konsumentverkets budgetkalkyl till hjälp och sammanställ inkomster, utgifter, tillgångar och skulder.

 

Gör en plan för att få mer pengar över

Ta fram budgetkalkylen eller senaste månadens kontotransaktioner. Vilka utgifter kan du dra ner på? Kan du jobba extra för att få in mer pengar? Kan du sälja något du äger? Välj ut tre till fem saker som ger bäst effekt.


Börja betala av skulder på egen hand

Om du lyckas få mer pengar över och har kommit ikapp med obetalda skulder kan du börja betala av andra lån och krediter en efter en. Börja med den minsta skulden och försök göra extrabetalningar. Men observera; har du löneutmätning via Kronofogden rekommenderar jag inte att extrabetala på andra skulder – den lilla summa du får behålla efter löneutmätningen är inte tänkt att räcka till annat än det nödvändigaste för uppehället.

 

Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano Bank och expert i Compricers Expertpanel


Har du dyra privatlån och är intresserad av att sänka dina lånekostnader? Vi hjälper dig >>

 

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Audi b8 audi a5
  • Lägst årskostnad 9 332 kr
  • Högst årskostnad 16 150 kr
  • Att spara 6 818 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin