400 000 – 600 000 svenskar är överskuldsatta – konkreta tips!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
400 000 – 600 000 svenskar är överskuldsatta – konkreta tips!

I nyhetsbrevet i förra veckan skrev vi om att 9 av 10 svenskar är kreditvärdiga. Idag läser jag Bodil Hallins blogg om att mellan 400 000 – 600 000 personer är överskuldsatta i Sverige. Trots att alla kommuner erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning är väntetiden ibland lång. Här ger Bodil konkreta tips för dig som har ekonomiska bekymmer och ännu inte har fått hjälp.

Detta är allra viktigast för att inte förvärra situationen ytterligare.


Betala prioriterade räkningar före allt annat

De viktigaste räkningarna är: hyra, avbetalning på bolån, el, hemförsäkring, a-kassa och barnomsorgsavgift. Att komma efter med någon av dessa kan få svåra konsekvenser: vräkning, elavstängning, ingen ersättning vid arbetslöshet, stöld eller brand samt att barnen kan bli avstängda från förskolan.


Försök betala ikapp prioriterade räkningar som släpar

Om du ligger efter med viktiga löpande räkningar: kontakta den som skickat räkningen och försök komma överens om en avbetalningsplan. Mejla eller ring. Och var inte orolig, de kommer med all säkerhet att lägga mer krut på att föreslå en lösning än på att försöka skuldbelägga dig. Försök få in pengar genom att jobba extra, sälja saker eller dra ner på andra utgifter. Det är mycket viktigt att du kommer ikapp.


Låna inte av släktingar och vänner för att lösa akuta problem

Har du ingen helhetslösning på dina skuldproblem kommer du förmodligen att få svårt att betala tillbaka det du lånar. Det kan äventyra relationen och ge dig ännu mer ångest och dåligt samvete. Att ha skulder tar mycket kraft och goda relationer till de närmaste gör det lättare att orka. Ta i stället kontakt med fordringsägarna och försök hitta lösningar tillsammans med dem. Det kan kännas jobbigare på kort sikt men är mycket bättre på lång sikt.

 

Ta inga nya lån eller krediter

Att ta nya lån och krediter gör bara situationen värre. Om du inte kan betala alla räkningar och skulder – skriv ett mejl och be om anstånd tills du har fått träffa en budgetrådgivare. Om fordringsägaren inte går med på det – betala in vad du kan. Det innebär nämligen två stora fördelar för dig: skulden minskar och du visar att du har god betalningsvilja.

 

Fortsätt med detta om du orkar

Nedanstående punkter kommer du förmodligen att gå igenom tillsammans med budget- och skuldrådgivaren. Har du tid och kraft kan du redan nu göra någon eller några av punkterna.


Samla ihop alla papper

Det brukar bli många brev som handlar om samma skuld – påminnelser, inkassobrev och brev från Kronofogden. Därför är det lätt att tro att skulderna är fler och större än vad de egentligen är. Att rensa ut skåp och lådor, samla ihop allt i en hög, ta med allt till budgetrådgivaren och tillsammans slänga dubbletter är en befrielse och första steget ut ur skuldfällan.

 

Gör en lista på dina skulder

Dela in listan i tre kolumner: fordringsägare, månadsbetalning och aktuellt skuldbelopp. Summera hur mycket du betalar på lånen och krediterna varje månad och summera det totala skuldbeloppet. På så sätt får du en bra överblick.

 

Gör en översikt över din månadsekonomi

Ta Konsumentverkets budgetkalkyl till hjälp och sammanställ inkomster, utgifter, tillgångar och skulder.

 

Gör en plan för att få mer pengar över

Ta fram budgetkalkylen eller senaste månadens kontotransaktioner. Vilka utgifter kan du dra ner på? Kan du jobba extra för att få in mer pengar? Kan du sälja något du äger? Välj ut tre till fem saker som ger bäst effekt.


Börja betala av skulder på egen hand

Om du lyckas få mer pengar över och har kommit ikapp med obetalda skulder kan du börja betala av andra lån och krediter en efter en. Börja med den minsta skulden och försök göra extrabetalningar. Men observera; har du löneutmätning via Kronofogden rekommenderar jag inte att extrabetala på andra skulder – den lilla summa du får behålla efter löneutmätningen är inte tänkt att räcka till annat än det nödvändigaste för uppehället.

 

Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano Bank och expert i Compricers Expertpanel


Har du dyra privatlån och är intresserad av att sänka dina lånekostnader? Vi hjälper dig - ansök idag >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fondspara på rätt sätt: 5 punkter!

1 minuts läsning

Är blandfonder rätt väg att gå för att parera riskerna på en högt värderad börs? Svar ja. Men se upp med avgifterna som ofta är höga. Det kan vara bättre att själv välja en räntefond och en aktiefond med lägre ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)