5 tips kring bilförsäkringen

3 minuters läsning
5 tips kring bilförsäkringen

Vi hjälper varje dag flera hundra personer med att hitta en bättre bilförsäkring. Vi har här sammanställt några enkla tips värda att tänka på.


1. Hel, halv eller trafik?

Det är värt att fundera kring vilken omfattning på försäkringen som du ska välja. Om du har en ny bil ingår normalt sett en vagnskadeförsäkring i 3 år (eller mer) och du kan då välja en halvförsäkring. När vagnskadeförsäkringen har gått ut bör du välja en helförsäkring på bilen. Om bilen är lite äldre är det upp till dig att avgöra om du behöver en halvförsäkring eller om det räcker med en trafikförsäkring. Om bilen inte är värd så mycket kan det vara värt att bara välja en trafikförsäkring. Då måste du dock vara beredd att stå för alla kostnader själv om t ex bilen går sönder eller blir stulen
 

2. Kolla på maskinskada om bilen är lite äldre

Maskinskada ingår i halvförsäkringen (och därmed även i helförsäkringen) och ersätter skada på motor och växellåda. Hos vissa försäkringsbolag ersätts även skador på fabriksmonterad stereo eller kommunikationssystem. Har din bil gått runt 10 000 mil eller är runt 8 år är detta en parameter som är värd att titta närmare på. Hos en del försäkringsbolag gäller maskinskadan upp till 10 år eller 12 000 mil medan den hos andra upphör vid 8 år eller 10 000 mil. Som med andra moment varierar självrisken för maskinskada också mellan olika bolag. Självrisken kan också variera beroende på ålder på bilen och hur långt den gått samt om du har en direktimporterad bil.


3. Har jag skydd för stenskott eller annan glasskada?

Skydd för glasskada ingår i halvförsäkringen. Hos vissa bolag betalar du en fast självrisk för glasskada medan du hos andra måste betala en procentsats av kostnaden för reparationen. I nya bilar kan det finnas en hel del funktioner i rutan och det kan bli en kostsam historia att laga eller byta en ruta. Detta är således ett moment som är värt att titta närmare på. Om du får ett stenskott bör du försöka se till att få det fixat så snart som möjligt innan rutan går sönder mer. Via de flesta bolag kan du få ett stenskott fixat till en relativt låg kostnad.
 

4. Glöm inte försäkringen

Du är i Sverige skyldig att ha din bil försäkrad. Om du köper en bil är du således skyldig att minst ha en trafikförsäkring från den dag du blir ägare till bilen. Om du missar detta får du betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen, på drygt 100 kr per dag. Se således till att du alltid har en gällande försäkring på bilen.
 

5. Kan jag välja den billigaste försäkringen?

Du bör inte rakt av välja den billigaste försäkringen utan att först även jämföra villkoren mot de lite dyrare alternativen. Detta är framförallt viktigt om du väljer en hel- eller halvförsäkring. I många fall kan det dock skilja mycket pengar mellan likvärdiga försäkringar och du bör då välja det alternativ som erbjuder bäst skydd till lägst pris. Om du bara vill ha en trafikförsäkring är det inte mycket som skiljer bolagen bortsett från självrisken.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Lagändring: Plocka ut pensionen i förtid. Bör du göra det?

1 minuts läsning

Har du sparat privat i ett individuellt pensionssparande (IPS) eller i en pensionsförsäkring där summan är under 44 300 kronor kan du alltså nu ta ut detta i förtid. Tidigare var sparande låst till 55 års ålder. Ska man plocka ut pengarna? M&...

Föregående artikel
Här kostar din hemförsäkring mest
1 minuts läsning