7 tips för en bättre ekonomisk höst

Emma Persson
Emma Persson
2 minuters läsning
7 tips för en bättre ekonomisk höst

Den klassiska startpunkten för att starta ett nytt och bättre liv brukar vara nyår. Jag har alltid tyckt att det är en bättre tidpunkt att börja nu när vardagen drar igång efter semestern. Nu är de flesta utvilade och laddade med nya upplevelser och du befinner dig förmodligen i en bättre sinnesstämning än mitt i mörkaste vintern. Varför inte använda all denna energi till att ta tag i din privatekonomi?

Det enda du behöver är lite tid och fokus. Sätt dig en kväll med internetbanken framför dig. Ta hjälp av någon av de appar för privatekonomin som finns om din internetbank inte erbjuder någon summeringsfunktion. Och nu är det dags att göra höstrensningen. Hur stora mediakostnader har du? Hur mycket går till mat varje månad? Kanske finns här en massa outnyttjat sparutrymme och möjligheter till förbättring. De flesta har ”onödiga” kostnader som du kan komma åt genom att rannsaka vad du faktiskt behöver och genom att omförhandla befintliga avtal. Lägg lite tid på detta, det är garanterat värt ansträngningen och ger dig en bättre grund att stå på inför hösten och resten av året. 

Här är några tips på för en bättre ekonomisk höst:

 1. Börja med att summera hur mycket du har spenderat på semestern. Tänk gärna mer än sommarhushyror, bensinkostnader eller biljettkostnader – ju mer noggrann du är desto bättre bild får du. Dela beloppet du fick när du summerade din semester med 11 månader så har du svart på vitt hur mycket du måste månadsspara fram till nästa sommar.  Det ger definitivt en bättre ekonomisk höst nästa år!
   
 2. Om det är svårt att få pengarna att räcka hela månaden kan du dela upp din inkomst i fyra lika stora delar så att du vet hur mycket du har att röra dig med varje vecka. Du kan också dela upp efter utgiftsområde. En del för mat, en del för nöjen etc. Då vet du när du går över budget.
   
 3. Titta regelbundet efter rabatter och erbjudanden i dina lokala matvarubutiker och planera dina matinköp efter det. Idag finns reklamblad enkelt tillgängliga digitalt, t ex i appen ShopGun. 
   
 4. Summera dina mediakostnader, här ingår allt från bredband till digitala boktjänster, musiktjänster och streamingtjänster. Behöver du verkligen alla? Om du har lånekort hos biblioteket kan du ladda ned e- och ljudböcker kostnadsfritt. 
   
 5. Se över dina räntor – både på sparande och på lån. Jämför flera olika banker och se till att du har lägst möjlig låneränta och högst möjliga sparränta. Glöm inte att titta efter att banken du väljer för ditt sparande har insättningsgaranti.
   
 6. Försäkringar och avtal, t ex el och bredband. Oftast tjänar du inte på att vara lång och trogen kund. Idag är det enkelt att göra prisjämförelser på nätet och byta bolag om du kan få ett bättre avtal någon annanstans. Glöm inte att billigast inte alltid är bäst när det kommer till försäkringar, läs noga igenom villkoren så att du är rätt försäkrad. 
   
 7. Glöm inte att ta med sparande i din budget. Prio ett är en buffert på ett par, tre månadslöner och först därefter det långsiktiga sparandet. 


Ha en fin ekonomisk höst!

Emma Persson

Om skribenten

Emma Persson, Privatekonom Länsförsäkringar

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar och har arbetat länge i bankbranschen. Hon vill sprida kunskap och hjälpa människor att fatta kloka beslut kring sin privatekonomi - t ex boende, sparande och försäkringar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Värnskatten tas bort - lägre skatt för höginkomsttagare

1 minuts läsning

Lite skattefakta: Kommunalskatt. Du betalar kommunalskatt på allt du tjänar. Du får tjäna 19 247 kronor per år (2019) utan att betala skatt. Kommunalskatten är olika beroende på vilken kommun du bor i och varierar mellan 29 och 35 procent (2019).  ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)