7 tips inför ett ekonomiskt bra 2016!

Privatekonomi /
7 tips inför ett ekonomiskt bra 2016!

Nytt år och nya tag. Planera nu så blir kommande år bra också!

Som ni kan läsa här så får de flesta av oss en bättre ekonomi 2016.

 1. Gör en enkel budget. Intäkter på ena sidan och utgifter på andra. Ser det bra ut? Har du utrymme för att spara lite/lite till? Annars är det dags att se över framförallt utgiftssidan.
   
 2. Amortera eller spara nu när räntan är låg – du blir bättre rustad inför räntehöjningar. Räntan är extremt låg just nu och vi vet att den kommer att gå upp. Ett förslag kan vara att spara mellanskillnaden mellan en bunden och en rörlig ränta varje månad.
   
 3. Sluta spara till ditt privata pensionssparande. Avdragsrätten på 12 000 kronor tas bort vilket gör att du får skatta två gånger om du fortsätter spara på samma sätt. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) istället och fortsätt spara där. Välj några globala och svenska indexfonder med låg avgift.
   
 4. Se över dina avtal. Behöver du allt som du betalar för? Har du bäst tjänst för lägst kostnad? Kan du byta till ett billigare elavtal? Kan du hitta ett bättre mobilabonnemang? Har du flera krediter/lån du kan samla till ett och få ner räntan?
   
 5. Har du ett bostadslån? Förhandla räntan. Nu kan du se snitträntorna som bankerna erbjuder varje månad. Satsa på att få en lägre ränta än snittet och ställ bankerna mot varandra. Har du en ansträngd ekonomi? Fundera på att om du ska binda din ränta. Du kan se det som en försäkringspremie.
   
 6. Se över dina fonder. Har de utvecklats bra den senaste tiden? Betalar du höga avgifter? Betalar du mycket för ”skalet” du har dem i? Se över flyttmöjligheten om så är fallet.
   
 7. Se över ditt sparande. Prioritera din buffert. Detta är pengar för oförutsedda händelser. Öppna ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti och sätt in buffertpengarna där. Öppna sen ett ISK för långsiktigt sparande. Månadsspara i billiga indexfonder men var beredd på att det både går upp och det går ner. Är du långsiktig behöver du inte agera när börsen går ner.


Vill ni kan ni lyssna på mig, Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea och Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, prata om hur du boostar din plånbok 2016. (klicka på bilden nedan för att komma till intervjun)God fortsättning!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Nissan t32 nissan x-trail
 • Lägst årskostnad 9 432 kr
 • Högst årskostnad 18 048 kr
 • Att spara 8 616 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin