7 tips inför ett ekonomiskt bra 2016!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
7 tips inför ett ekonomiskt bra 2016!

Nytt år och nya tag. Planera nu så blir kommande år bra också!

Som ni kan läsa här så får de flesta av oss en bättre ekonomi 2016.

 1. Gör en enkel budget. Intäkter på ena sidan och utgifter på andra. Ser det bra ut? Har du utrymme för att spara lite/lite till? Annars är det dags att se över framförallt utgiftssidan.
   
 2. Amortera eller spara nu när räntan är låg – du blir bättre rustad inför räntehöjningar. Räntan är extremt låg just nu och vi vet att den kommer att gå upp. Ett förslag kan vara att spara mellanskillnaden mellan en bunden och en rörlig ränta varje månad.
   
 3. Sluta spara till ditt privata pensionssparande. Avdragsrätten på 12 000 kronor tas bort vilket gör att du får skatta två gånger om du fortsätter spara på samma sätt. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) istället och fortsätt spara där. Välj några globala och svenska indexfonder med låg avgift.
   
 4. Se över dina avtal. Behöver du allt som du betalar för? Har du bäst tjänst för lägst kostnad? Kan du byta till ett billigare elavtal? Kan du hitta ett bättre mobilabonnemang? Har du flera krediter/lån du kan samla till ett och få ner räntan?
   
 5. Har du ett bostadslån? Förhandla räntan. Nu kan du se snitträntorna som bankerna erbjuder varje månad. Satsa på att få en lägre ränta än snittet och ställ bankerna mot varandra. Har du en ansträngd ekonomi? Fundera på att om du ska binda din ränta. Du kan se det som en försäkringspremie.
   
 6. Se över dina fonder. Har de utvecklats bra den senaste tiden? Betalar du höga avgifter? Betalar du mycket för ”skalet” du har dem i? Se över flyttmöjligheten om så är fallet.
   
 7. Se över ditt sparande. Prioritera din buffert. Detta är pengar för oförutsedda händelser. Öppna ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti och sätt in buffertpengarna där. Öppna sen ett ISK för långsiktigt sparande. Månadsspara i billiga indexfonder men var beredd på att det både går upp och det går ner. Är du långsiktig behöver du inte agera när börsen går ner.


God fortsättning!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

De flesta av oss får en bättre ekonomi 2016. Här är årets förändringar.

1 minuts läsning

Störst förbättring får de arbetslösa Redan i september 2015 höjdes taket i arbetslöshetsförsäkringen från 18 700 till 25 000 kronor. Max ersättning blir nu 20 000 kronor i månaden.   Pensionärerna får m...

Föregående artikel