Alla dagar är jämställdhetsdagar

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Alla dagar är jämställdhetsdagar

Internationella kvinnodagen den 8 mars är ett bra sätt att uppmärksamma kvinnors rättigheter, men det är inte den enda dagen på året då man ska tänka på den ekonomiska jämställdheten i sitt förhållande, skriver Emma Persson.

Det är inte alltid så lätt att ta upp ämnet ekonomi, även om man lever tillsammans i en relation. Men i och med att man delar vardagens sorger och glädjeämnen, tycker jag också att man delar skyldigheterna och ansvaret för både sig själv och varandra när det kommer till pengar och ekonomi. Båda parter ska känna att de har möjlighet att påverka sitt liv i den riktning man önskar och faktum är att det ofta kostar pengar att göra olika typer av livsomställningar. Därför är det viktigt att båda
har råd att spara till ett frihetskapital så att friheten finns där tillgänglig när man så önskar. Vad kan man då göra i en relation för att förutsättningarna ska bli så bra som möjligt? 

Några tips kommer här:

 • Viktigast av allt är att ha det där samtalet om pengar. Inkludera gärna allt från vardagsekonomin till mer långsiktiga drömmar och behovet av ett eget frihetskapital. Se till att båda är nöjda med hur er ekonomiska vardag ser ut.
   
 • Tjänar man olika mycket kan ett sätt vara att man betalar till hushållets gemensamma utgifter i proportion till hur mycket man tjänar. Det kan göra att den som tjänar mindre får lite mer pengar över och har råd att spara.
   
 • Pensionssparande bör ingå i ett hushålls gemensamma ekonomi om man tjänar olika mycket. Den som tjänar mer kan till exempel spara till den andra i dennes namn. Se också till att göra det sparandet till personlig egendom för att skydda pengarna vid en eventuell separation. 
   
 • Om en av er jobbar deltid bör ni ta hänsyn till att den personen får lägre avsättningar till sin pension. Ett sätt att kompensera det är att spara till den person som jobbar deltid. 
   
 • Sätt er in i hur sparande och tillgångar fördelas vid separation, skilsmässa eller dödsfall. Förutsättningarna är olika om ni är gifta eller sambos och om det finns barn och särkullbarn att ta hänsyn till. Fundera på om ni behöver skriva några juridiska avtal för att underlätta vid olika livshändelser. Ta gärna hjälp av en jurist, det går att skriva de vanligaste avtalen online.


Lova mig att ni pratar om det. Helst redan ikväll. 


Emma Persson Privatekonom Länsförsäkringar, och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

MC försäkring

2 minuters läsning

Se över både innehåll och pris Innehållet i mc-försäkringar är ganska lika men det kan skilja en del för tex vilken ersättning du får för olika skadehändelser. Innan du bestämmer dig för en försäkring bör ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)