Är ditt barn försäkrat under skolloven?

Är ditt barn försäkrat under skolloven?

Enligt en undersökning från Folksam är 66 000 grundskoleelever oförsäkrade under lov och fritid eftersom de saknar en egen sjuk- och olycksfallsförsäkring.

 

Många tror att försäkringen våra barn har via skolan räcker men så är inte fallet. 48 av landets 290 kommuner försäkrar ditt barn endast under skoltid.

 

317 000 grundskoleelever saknar egen privat försäkring

Skolförsäkringen täcker endast skador av olycksfall, men det är vanligare att barn får bestående men till följd av sjukdom enligt Folksam. Därför bör alla barn ha en privat försäkring, även om skolförsäkringen för vissa gäller utanför skolan.

 

Vad täcker barnförsäkringen?

Exakt vad som ingår i olika barnförsäkringar varierar mellan olika bolag. Det som du kan få ersättning för är exempelvis:

  • Ekonomisk invaliditet - vid bestående arbetsoförmåga
  • Medicinsk invaliditet - vid bestående fysisk eller psykisk funktionsnedsättning
  • Diagnoser - om barnet får vissa allvarliga diagnoser
  • Livförsäkring - engångsbelopp om barnet skulle gå bort

 

Teckna en barnförsäkring så tidigt som möjlig i barnens liv

”Alla barn bör ha en privat barnförsäkring så fort som möjligt efter födseln, eller helst redan från graviditeten”, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam.

 

Var uppmärksam vid eventuellt byte av barnförsäkring

Dels ska du såklart kontrollera att du inte får sämre villkor hos det nya försäkringsbolaget. Se också till att få den nya försäkringen godkänd innan du byter. Vissa sjukdomsskydd är något som i vissa fall kan falla bort vid byte.

 

Reser ni utomlands?

Oftast finns det inget olycksfallsskydd i barnförsäkringen för resor utanför norden. Se till att du har ett reseskydd via hemförsäkringen eller på annat sätt om ni planerar en resa utanför Norden.

 

Här kan du läsa mer om barnförsäkringar och hitta en bra försäkring >> Barnförsäkring – hitta rätt idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sverige billigast på bredband – näst billigast på mobil-abonnemang

1 minuts läsning

Rapporten visar: Att Sverige hade det billigaste lägstapriset av alla länderna i urvalet på fast bredband (minst 100 Mbit/s) – 182 kronor per månad   Att Sverige, med 145 kr per månad, har det näst lägsta priset internationellt sett p&a...

Föregående artikel