Är ditt barn oförsäkrat under sommarlovet?

3 minuters läsning
Är ditt barn oförsäkrat under sommarlovet?

Drygt en miljon barn har börjat gå på sommarlov men i trettiosju av landets kommuner riskerar barnen att stå utan försäkring om olyckan skulle vara framme.

Forena, ett fackförbund för anställda inom försäkringsbranschen, varnar i rapporten Vem försäkrar barnen? att många grundskoleelever står utan försäkring nu i sommar. Det beror på att kommunen där dom bor inte har en försäkring som gäller på fritiden.

Om föräldrarna inte tecknat en egen barnförsäkring kan katastrofen bli ett faktum. Ifall det värsta skulle ske, och barnet skadar sig så allvarligt att det behöver en livslång vård utan möjlighet att försörja sig själv, står sig det statliga ersättningssystemet slätt.

I praktiken får barnet den lägsta ersättningen från Försäkringskassan vilket ligger under gränsen för vad vi i Sverige ser som fattigdom.

De flesta barn är försäkrade på fritiden

De flesta olyckorna sker på fritiden och i majoriteten av landets kommuner har man valt att försäkra barnen i grundskoleåldern både under skoldagen och på fritiden.

För 168 950 elever finns dock inte detta skydd enligt Forena, som uppskattar att 55 800 av dessa barn saknar en privat försäkring. Något som gör att de är helt utlämnade till det offentliga försörjningssystemet om oturen skulle vara framme.

– Barn som helt saknar försäkring och råkar ut för en skada som gör att de förlorar sin framtida arbetsförmåga får den lägsta ersättningen från Försäkringskassan. En ersättning som ligger under fattigdomsgränsen i Sverige, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena.

Få föräldrar känner till om deras barn är försäkrade

Enligt en Ipsos-undersökning är det få föräldrar som känner till om deras barn är försäkrade på fritiden eller inte. Hälften uppger att de är osäkra på om skolbarnsförsäkringen endast gäller under skoltid eller dygnet runt.

Kommuner där barnen är oförsäkrade på fritiden

Alingsås Katrineholm Skurup
Borlänge Kävlinge Staffanstorp
Båstad Leksand Strängnäs
Eslöv Lomma Trosa
Fagersta Malmö Vallentuna
Falköping Mjölby Vellinge
Falun Mora Västerås
Finspång Nyköping Ydre
Gagnef Orsa Åstorp
Gävle Rättvik Ängelholm
Helsingborg Salem Örnsköldsvik
Hjo Skinnskatteberg Österåker
Hofors    

Källa: Forena. Vem försäkrar barnen? – En kartläggning av trygghetssystemen för barn i Sverige

Är ditt barn oförsäkrat?

Bor du i en kommun där barnen inte är försäkrade är det viktigt att kontrollera om det finns en privat försäkring som täcker upp ifall olyckan skulle vara framme. En privat barnförsäkring gör att barnet har rätt till en betydligt bättre ersättning vid olycksfall.
Barnförsäkringar kan tecknas direkt privat eller genom en gruppförsäkring via facket eller jobbet.

Lisa Halvorsen, jurist på den oberoende försäkringsbyrån Konsumenternas, säger i en intervju till SVT Nyheter att de uppmanar föräldrar att teckna försäkring för sina barn: “För att du som förälder ska vara helt säker på att ditt barn är försäkrat, även på sommarlov och liknande, är det bästa att teckna en egen försäkring för ditt barn”.

På Finansportalen kan du läsa mer om barnförsäkringar och få gratis hjälp med att hitta en bra och billig försäkring om du skulle vilja.


Text lånad av Finansportalen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nu ger jag upp och byter till AP7 Såfa för min premiepension!

1 minuts läsning

Alla som inte är aktiva och intresserade av att välja fonder gör ofta bäst i att ligga kvar i soffan har varit och är fortfarande mitt budskap. Och trots detta har jag själv försökt att slå fonden genom att själv välja andra fonder. Jag har ...

Föregående artikel