Årets fattigaste månad är här. 5 tips som gör skillnad.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Årets fattigaste månad är här. 5 tips som gör skillnad.

Varje år samma visa. Efter decembers alla festligheter så kan det eka lite tomt i plånböckerna. Här följer 5 tips för ett bättre ekonomiskt 2020!

1. Se till just din ekonomi

Ta tillfället i akt att trycktesta din egen ekonomi. Har du en buffert? Klarar du av en högre boränta? Vad händer om du blir arbetslös? 

Istället för att anpassa din ekonomi utifrån omvärldsfaktorer (konjunkturen, räntan och börsen) så bör du titta på din egen ekonomi och se till att du alltid är förberedd på förändringar. Att förutspå vad som kommer att hända är nämligen så gott som omöjligt. Om du tex inte klarar en högre boränta i framtiden bör du redan nu agera. Flytta till något billigare eller spara pengar nu som du kan använda senare. Om du har aktier/fonder som du inte planerar att behålla på lång sikt (> 3 år) och kanske måste sälja vid en nedgång, bör du göra justeringar redan nu.

2. Månadsspara via autogiro

Har du ingen buffert, pengar som du kan använda om du till exempel blir arbetslös eller om tvättmaskinen går sönder, så är det dags att börja spara till denna nu. Sätt upp ett autogirosparande som direkt dras när du får din lön varje månad. Se till att pengarna sitter på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

När du har din buffert bör du även sätta upp ett långsiktigt sparande. Dessa pengar bör du investera där de växer. Min rekommendation är att öppna ett Investeringssparkonto (ISK) hos din bank och i detta konto spara i aktiefonder med låga avgifter. Månadssparar du så kommer du att köpa både i upp och nedgång och värdet på dina fonder kommer att gå upp och ner. Historiskt har börsen gått upp med i genomsnitt 8 procent per år. Men var beredd på att det vissa år kan bli en rejäl nedgång.

3. Sprid riskerna

Genom att köpa globala indexfonder i ett ISK så sprider du dina risker dels globalt men också bland ett stort antal företag, eftersom du köper en del i alla bolag som finns i det indexet. Och nej, du behöver inte kunna massa saker om företagen du investerar i eller andra saker om börsen. Det är nämligen så att de flesta som själva väljer aktier får en sämre avkastning, i genomsnitt, än de som köper indexfonder. Vissa studier visar att mindre än 1 procent lyckas slå index över tid.

4. Gör en enkel budget

Använd dig av en app, excel eller bara ett vanligt papper. Skriv ner dina inkomster (alla pengar som kommer in) och dina utgifter (alla pengar som går ut). Hur tycker du att det ser ut? Är det något som du skulle vilja ändra på? Får du pengar över till ett sparande? Vill du lägga dina pengar på andra saker än du gör idag? Funder på om du kan öka dina inkomster och/eller minska dina utgifter? Gör en plan och återkom till din budget då och då för att se hur det går.

5. Se över dina avtal

Börja med att se över om du behöver allt det du betalar för. Kan du avsluta något abonnemang? Se sen över alla avtal du har (glöm inte dina försäkringar och ditt elavtal) och hur mycket du betalar för dem. Kan du betala mindre för samma tjänst? Svaret är troligtvis ja och betyder att du kan spara tusenlappar varje år bara genom att jämföra och byta. Börja med ditt bolån - får du ner din bolåneränta från 2 procent till 1,5 procent så kan du spara 3 500 kronor per år per miljon du lånar, efter ränteavdrag.

Lycka till!

Ps. I januari i fjol sparade ni 35 miljoner kronor genom att jämföra och byta avtal hos oss. Låt oss höja den siffran i år! 

Här kan ni se inslaget med ovan tips hos Aftonbladet TV

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nytt år och 7 banker har höjt den rörliga boräntan

1 minuts läsning

Banker som har höjt sin rörliga (3-mån) ränta: Nordea höjde med 0,1 procentenheter (27/12). De höjde även med 0,1 procentenhet den 27/11  Ålandsbanken höjde med 0,15 procentenheter (27/12) SEB höjde med 0,05 procentenheter (16/12)...

Föregående artikel