Betyder den något lägre inflationen i juli att vi får lägre boräntor nu?

I förra veckan kunde vi läsa att den amerikanska inflationen föll för första gången på länge i juli - från 9,1 procent till 8,5 procent i årstakt. Och när de svenska inflationsiffrorna kom in i fredags var trenden densamma - inflationen (KPIF) föll från 8,5 procent till 8 procent.
Hur påverkas vi av inflationen i USA?
På den frågan skriver SvD journalisten Johan Carlström såhär:
“Om inflationen faller så faller också förväntningarna på hur mycket USA:s centralbank Federal Reserve kommer att behöva höja räntan för att stävja prisökningarna. Det påverkar i sin tur räntorna på till exempel statsobligationer och bostadsobligationer. Inte bara i USA men också i Sverige. Statsobligationer och bostadsobligationer är värdepapper som staten respektive bankerna ger ut för att låna pengar.”
Johan fortsätter med att förklara att om räntorna på värdepapper i USA sjunker så börjar investerare leta värdepapper med högre avkastning i andra länder - och då sjunker även räntan på dessa. Hög efterfrågan gör att långivare inte behöver erbjuda lika hög ränta för att hitta kapital. Och när bankernas lånekostnader sjunker så brukar de också sänka sina boräntor. Detta gäller främst de längre bindningstiderna. De rörliga räntorna påverkas mer direkt av vad som händer med styrräntan och de flesta ekonomer spår att Federal Reserve kommer att fortsätta att höja räntan i och med den höga inflation.
Svensk inflation från 8,5 procent till 8 procent
I fredags i förra veckan visade inflationssiffrorna för juli att även den svenska inflationen sjönk något. Enligt Riksbankens senaste prognos skulle inflationen toppa på drygt 8 procent samtidigt som SEB spår en topp på drygt 10 procent senare i år. SEB spår vidare att inflationen kommer att komma tillbaka på Riksbankens mål på 2 procent i slutet på nästa år. Riksbanken skriver i sin senaste penningpolitiska rapport: “Med denna penningpolitik väntas inflationen från 2024 vara nära 2 procent.”
Och även här spår många ekonomer att Riksbanken kommer att fortsätta att höja styrräntan. “Direktionens prognos är att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år.” skrev Riksbanken i sin penningpolitiska rapport den 30 juni.
Så vad betyder allt detta för våra boräntor?
För det första så är allt ovan prognoser. Och i och med att vi lever i en global ekonomi där allt kan hända så är det just prognoser. Vår ekonomiska värld är allt annat en förutsägbar vilket gör att vi kan vara säkra på att vi inte kan vara säkra på någonting. Men om prognoserna slår in så borde detta betyda att de rörliga räntorna fortsätter att stiga i år för att sen stabiliseras eller till och med sjunka under nästa år. De bundna räntorna borde redan ha sett sin topp i och med de sjunkande räntorna på värdepapper såsom bostadsobligationer.
Kan du som låntagare göra något?
Som låntagare kan du inte påverka inflationen eller vilka räntor bankerna sätter. Men du kan ofta påverka vilken ränta du får. Jag vet att jag tjatar, men har du inte pratat med banken på ett tag är det dags att göra det. Be om en högre rabatt på ditt bolån. Passa också på att jämföra med ett par andra banker. Får du en lägre ränta hos en annan bank har du all anledning att byta bank. Anledningen = lägre lånekostnad varje månad!
Läs gärna:
Bankernas genomsnittsräntor fortsatte att stiga i juli
Riksbanken dubbelhöjde - så påverkas ditt bolån

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!