Bila utomlands i sommar? Viktiga tips!

2 minuters läsning
Bila utomlands i sommar? Viktiga tips!

Nu är det semestertider och du kanske ska köra utomlands med bilen eller hyra en bil på semesterorten. Här får du lite tips att tänka på!


Hyra bil utomlands

Se till att läsa igenom villkoren noga när du hyr bil utomlands. Det finns risk att hyrförsäkringen inte ger dig ett fullgott skydd. I värsta fall kan det vara så att du inte har något försäkringsskydd alls. Även om det kostar extra så kan det vara värt att fundera på om du ska ta en tilläggsförsäkring. Detta är ännu mer viktigt om du hyr bil utanför EU.

Ett tips när du hyr bil utomlands är också att ta bilder på bilen innan och efter. Du har då bevis för skador som redan fanns innan samt vilka skador som fanns när du lämnade tillbaka bilen.

Att ta med dig på resan

Det finns ett antal papper och bevis som du bör ta med dig:

  • Körkort
  • Pass  (ta gärna en kopia av passet och förvara separat)
  • Bilens registreringsbevis (den blå delen)
  • Fordonets försäkringsbrev (om bilen fortfarande har vagnskadegaranti, ta med detta bevis också)
  • Utlandsresekort för hemförsäkringen
  • Grönt kort (beroende på vart du ska resa)
  • Kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag

Är bilen servad?

Ska du ut och åka långt så är det kanske värt att lämna in bilen på en verkstad för en genomgång innan. Risken är att det kan bli kostsamt att serva bilen om du är utomlands. Glöm inte att se till att du har med dig extra däck, fälgkors, domkraft, varningstriangel och spolarvätska.

Vad täcker bilförsäkringen?

Se till att kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller när du kör din bil utomlands och att din försäkring gäller i de länder du tänker resa till. Vissa försäkringsbolag kan ha ett tillägg på premien om du kör bilen utanför Sverige.

Om du inte har bilen helförsäkrad kan det vara värt att fundera på om du ska höja omfattningen. Vissa bolag erbjuder också tilläggsförsäkringar som ger ett utökat skydd när du befinner dig utomlands.

Lämna inte saker i bilen

Se till att inte lämna värdesaker i bilen om du parkerar den på en oövervakad parkering. Det är extra besvärligt om du skulle ha oturen att få inbrott i bilen om du befinner dig utomlands.

Glöm inte att se över både pris och villkor i din bilförsäkring.

Jämför bilförsäkring idag >>
 

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Du får max låna 6,5 gånger din årsinkomst

1 minuts läsning

SBAB och andra banker använder sig av en bedömning med hänsyn till hur mycket hushållen har kvar när de betalat boendekostnaden när de bestämmer hur stora lån kunderna får. Enligt SBAB räcker inte den metoden nu utan en skärpning beh&oum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)