Köpa guld – allt om att investera i guld

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Köpa guld – allt om att investera i guld

Att köpa guld kan vara en intressant och lönsam investering på sikt. Här kan du läsa om olika sätt att köpa guld på och vilka fördelar och nackdelar som finns.

Om att köpa guld som investering


När du ska köpa guld finns det flera olika sätt att göra detta på. Du kan exempelvis köpa fysiskt guld, köpa digitalt guld eller investera i guldfonder. Det viktiga är att jämföra de olika sätten och hitta ett som passar dig.
 

Fysiskt guld


Inköp av fysiskt guld i form av mynt, tackor eller smycken är den mest direkta metoden att köpa guld. Det ger en konkret känsla av ägande men medför också ansvar för säker förvaring. Det kan tillkomma kostnader för försäkring och det kan vara svårt att sälja fysiskt guld snabbt om du behöver likviditet.
 

Guldfonder och ETF:er (Exchange Traded Funds)


Ett annat sätt att köpa guld på är att investera i en fond eller en ETF som äger guld direkt eller indirekt. Det innebär att du får en exponering mot guldprisets utveckling utan att du fysiskt behöver äga det. Guldfonder och ETF:er är lätta att köpa och sälja, precis som aktier, och de erbjuder enkel tillgång till guldmarknaden. Normalt betalar du en årlig förvaltningsavgift som varierar beroende på vilka fonder du väljer.
 

Guldterminer


Guldterminer är finansiella kontrakt där du avtalar att köpa eller sälja en viss mängd guld vid en framtida tidpunkt till ett förutbestämt pris. Dessa instrument är mer komplexa än fonder och ETF:er och kan innebära stor risk, men också en större avkastning. Det krävs dock kunskap om hur terminsmarknaden fungerar för att handla med guldterminer.
 

Guldaktier


Att investera i aktier i företag som bedriver gruvdrift är ett annat sätt att exponera sig mot guldmarknaden. Värdet på dessa aktier tenderar att röra sig i takt med guldpriset, men påverkas också av företagets egna resultat, vilket innebär en ytterligare riskfaktor.
 

Digitalt guld


Digitalt guld är ett relativt nytt sätt att investera på där du köper guld online och det lagras av en tredje part åt dina vägnar. Det är ett bekvämt sätt att äga guld eftersom du själv slipper förvara guldet men du bör dock försäkra dig om att det företag du handlar med är pålitligt och att ditt guld lagras på ett säkert sätt.
 

Vad påverkar priset på guld?


En viktig sak att ha koll på när du ska köpa guld är guldpriset. Priset på guld sätts i internationella dollar och påverkas av en rad olika faktorer:

  • Utbud och efterfrågan: Precis som med alla varor påverkas priset på guld av utbud och efterfrågan. Om efterfrågan ökar eller utbudet minskar, tenderar priset att gå upp och tvärtom.
  • Inflation: Guld betraktas ofta som en säker tillgång under tider med hög inflation. När penningvärdet sjunker, ökar ofta guldpriset.
  • Centralbankens politik: Centralbankernas beslut kring styrräntor och penningmängd kan ha en inverkan på guldpriset.
  • Global ekonomisk osäkerhet: Under tider av ekonomisk osäkerhet och oro söker investerare sig ofta till att köpa guld eftersom detta vanligen anses som en säker tillgång som förväntas behålla eller öka i värde över tid. 

Fördelar med att köpa guld som investering


Att köpa guld som investering kan ha flera fördelar:

  • Skydd mot inflation: Guld kan agera som ett skydd mot inflation eftersom det anses stabilt och värdebeständigt över tid.
  • Diversifiering: Guld är relativt lågt korrelerat med andra tillgångsklasser, vilket gör det till ett bra sätt att diversifiera en investeringsportfölj med.
  • Likviditet: Guld anses vara mycket likvid. Du kan vanligen sälja och köpa guld på ett snabbt och enkelt sätt.

Risker med att köpa guld som investering


Precis som med andra investeringar finns det risker med att investera i guld. Några av de största riskerna är följande:

  • Volatilitet: Precis som för många andra tillgångar kan priset på guld vara volatilt. Detta kan leda till stora värdeförändringar på kort tid.
  • Ingen ränta eller utdelning: Till skillnad från aktier eller obligationer genererar fysiskt guld inte någon ränta eller årlig utdelning. Avkastningen realiseras den dag du säljer guldet till ett högre pris än du köpte det för.
  • Förvaringsrisk: Om du äger fysiskt guld finns det en risk för stöld eller förlust på annat vis, och det kan också innebära extra kostnader för säker förvaring.
  • Marknadsrisk: Ekonomiska förändringar, politiska beslut och globala händelser kan ha negativa effekter på guldpriset.

Läs på innan du köper guld


Som med alla investeringar bör du göra din egen research och överväga att söka professionell rådgivning innan du köper guld. Tänk på att aldrig investera mer pengar än vad du har råd att förlora.
 

Fler lästips:

Här får du som vill sälja guld bra tips och råd!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Köpa ny bil? - 10 bra saker att tänka på

4 minuters läsning

1. Sätt en budget Innan du ger dig ut och börjar titta på bilar är det viktigt att sätta upp en realistisk budget. Bestäm hur mycket pengar du är villig att spendera när du ska köpa ny bil och se till att budgeten inkluderar kostnader som bilf&ou...

Föregående artikel
Sälja guld – Så gör du för att få bästa pris
3 minuters läsning