Blomstertid på kort och lång sikt

Pension /
Blomstertid på kort och lång sikt

I grundskolan på 70-talet lärde jag mig att hyvla fram en mortelskål i trä, att franska revolutionen inleddes år 1789 och att tio sekunder med armarna rakt ut i romerska ringar kräver en overklig styrka.


Efter alla timmar i skolbänken kunde jag däremot inget om privatekonomi. Ganska märkligt, så här i efterhand, med tanke på privatekonomins betydelse i min vardag jämfört med träskålens.

Snart är det dags för min son att dra på sig gympadojorna och ryggsäcken för sista skoldagen den här terminen. Tyvärr har hans läroplan inte förändrats särskilt mycket.

I högstadiet kommer han förmodligen läsa hem- och konsumentkunskap. Men då ligger fokus på konsumtion och att göra en hushållsbudget. Samhällskunskapen på gymnasiet har inslag av privatekonomi, men finns inte som ett eget ämne, inte ens valbart. Samtidigt kommer dagens unga att få ta större ansvar än tidigare generationer för sin egen försörjning som pensionärer.

Ibland har jag hört bekanta med äldre barn resonera att ”man inte ska behöva tänka på pensionen när man är 20 år gammal? Då ska man bara leva och ha kul”. Och kul ska man ju ha. Men attityden speglar en svunnen tid, ett annat samhälle än dagens.

Ganska långt före Göran Perssons tid som statsminister visste man att den som är satt i skuld inte är fri. Tyvärr är det i dag fler ungdomar än någonsin som får lära sig den läxan den hårda vägen när SMS-lånen bara är ett klick bort.

Att i unga år bli medveten om livets ekonomiska realiteter ger förutsättningar att öka sin framtida frihet i ett samhälle där individen får allt större ansvar. Den som tidigt lär känna både möjligheter och risker med pengar och sparande kan få en imponerande avkastning över ett helt arbetsliv.

Kanske dagens unga har förstått det här bättre än dagens beslutsfattare. När Unga aktiesparare frågade drygt 10 000 gymnasielever om de tycker det är viktigt att alla får lära sig om sparformer som aktier och fonder i skolan, svarade 90 procent ja.

Så rusta dagens unga för att klara mötet med allt från skrupellösa långivare till hårdsäljande ”rådgivare” med dyra pensionslösningar, och ge dem ett rikare liv som pensionärer. Integrera privatekonomi i skolschemat och kapa förmedlingskostnaderna från klassens nästa salami-säljar-aktivitet. De kan barnen göra något kul för.


Skriven av Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på AP7.

Fler texter om premiepension, kapitalförvaltning och andra val i livet från Johan och hans kollegor hittar ni på bloggen AP7 Förvalt.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Vw golf variant syncro
  • Lägst årskostnad 7 347 kr
  • Högst årskostnad 12 908 kr
  • Att spara 5 561 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin