Bör man skriva något om man som sambo köper en bostad tillsammans?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Bör man skriva något om man som sambo köper en bostad tillsammans?

Hej, jag ska bli sambo och vi har köpt en bostadsrätt tillsammans. Vi har betalat olika mycket, behöver vi skriva nåt då så det inte blir strul om vi skulle separera? Tips mottages gärna! Mvh Hampus

Hej Hampus, 

Vad kul, grattis till sambolivet! Och mycket bra att ni tänker på detta redan nu så slipper ni som du säger allt strul som otydlighet kan bidra med i en eventuell separation. Att sätta upp tydliga regler och skriva avtal kan kännas tråkigt när allt är bra. Men det kommer göra er bekväma i samboförhållandet och som sagt underlätta vid en eventuell separation.

Om ni betalar olika mycket vid köp av bostaden och vill att ni båda får tillbaka det som ni har betalat så bör ni skriva ett skuldebrev mellan er. Även om ett samboavtal kan avtala bort delar som ni inte vill ska ingå vid en separation så kan det inte reglera hur mycket var och en ska få vid en försäljning av den gemensamma bostaden. Skriver ni ett skuldebrev bör ni också skriva ett samboavtal som säger att sambolagen inte ska gälla. Mitt bästa tips är att ni tar hjälp av en jurist för att göra detta. Väl investerade pengar för att vara säkra på att ni gör rätt.

Lycka till!

Frågan och svaret kommer ifrån Aftonbladets sektion Fråga ekonomen där jag svarar på en fråga i veckan om sparande och privatekonomi.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Varför kostar det pengar att byta bank med bundet lån?

1 minuts läsning

Hej Nellan, Om du betalar tillbaka ett bolån till din bank som är bundet så måste du betala en så kallad ränteskillnadsersättning. Det är en kompensation till banken för uteblivna ränteinkomster. När din bank erbjuder dig en ränta...

Föregående artikel
Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?
2 minuters läsning