Detta innehåller regeringens budget 2023

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Detta innehåller regeringens budget 2023

Sänkt drivmedelsskatt, lägre skatt för de som fortsätter att arbeta efter de fyllt 65 och höjningen av inkomsttaket i a-kassan permanentas.

Den 8 november la den nya regeringen fram sin budget. En privatekonomiskt tunn budget enligt många. Så här skrev regeringen i sitt pressmeddelande:

“Sverige befinner sig i utmanande ekonomisk miljö. Hög inflation och stigande räntor pressar hushåll och företag. Svensk ekonomi bedöms vara i en lågkonjunktur 2023. Mot denna bakgrund presenterade regeringen den 8 november sin budgetproposition för 2023.”

Här följer de stora punkterna i budgeten

A-kassan

A-kassans inkomsttak höjdes temporärt under pandemin till 33 000 kronor per månad från 25 000 kronor. Nu permanentas höjningen och innebär att den högsta ersättning man kan få vid arbetslöshet ligger på 26 400 kronor per månad (80 procent av inkomsttaket) före skatt.

Höjt jobbskatteavdrag för ålderspensionärer = lägre inkomstskatt

Jobbskatteavdraget höjs för de som har fyllt 65 år vid början på nästa år från 400 till 500 kronor per månad.

Lägre drivmedelsskatt

Skatten på bensin och diesel sänks tillfälligt (3 år) med en krona vid pump. Skatten sänks utifrån de skattesatser som skulle ha gällt efter indexering 1 januari 2023. Det innebär att sänkningen vid pump i praktiken blir 14 öre per liter bensin och 41 öre per liter diesel.

Behållet och höjt reseavdrag

Det nuvarande reseavdraget behålls i stället för att införa en modell med en avståndsbaserad skattereduktion som riksdagen beslutade om i juni. Avdraget för arbetsresor med egen bil höjs också från 18,50 kronor till 25 kronor per mil. Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 9,50 kronor till 12 kronor per mil. Höjningen för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil gäller inte för elbilar där avdraget fortsatt ligger på 9,50 kronor per mil.

Högkostnadsskydd för elpriser

I budgetpropositionen ingår inte högkostnadsskyddet för elpriset utan detta kommer läggas fram separat. Läs mer om högkostnadsskyddet här: Så fungerar det nya elprisstödet

Klimatbonusen för elbil upphör

Den 8 november upphörde klimatbonusen för att äga och köra en klimatbonusbil. Den som köper eller beställer en klimatbonusbil efter den 8 november 2022 kommer alltså inte att erhålla klimatbonus.

Bostadsbidrag till barnfamiljer

Det temporära tillägget i bostadsbidrag till barnfamiljer förlängs till den 30 juni 2023. Tillägget är 25 procent av bostadsbidraget med ett maxtak på 1 325 kronor per månad och familj.

Momsen på reparationer höjs

Momsen på reparationer av cyklar, skor, kläder, med mer höjs från 6 till 12 procent 1 april 2023.

Skattereduktion för solceller

Skattereduktionen för installation av solceller förstärks från 15 till 20 procent av arbets- och materialkostnader.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Jobbar du deltid – så räddar du din pension

4 minuters läsning

Länsförsäkringar har räknat ut hur stort sparbelopp det handlar om för några av våra vanligaste yrken. “Föräldraledighet och deltid under det första året har inte så stor påverkan på den framtida pensionen d&arin...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)