Du får billigare försäkring om du kör bättre!

Går det att stimulera bilförare till att ändra sitt beteende och köra säkrare och mer miljövänligt genom att belöna dem med en lägre försäkringspremie?

Svaret är ja! Folksam har tillsammans med Trafikverket, Motorförarnas Helnykterhetsförbund och SalusAnsvar skapat projektet Grönt ljus i vilket cirka 250 privatbilister har deltagit. Med hjälp av GPS-utrustning har bilarnas hastighet mätts i förhållande till vägens tillåtna hastighet. Deltagarna delades in i en testgrupp och en kontrollgrupp där testgruppen fick direkt återkoppling på hastigheten på en display i bilen. De kunde få upp till 30 procents rabatt på försäkringspremien genom att köra enligt gällande hastighetsgräns. Ju längre körd sträcka inom gällande hastighetsbegränsning, desto högre rabatt.

Hastighetsöverträdelserna halverades

Enligt Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, så mer än halverades hastighetsöverträdelsen i testgruppen jämfört med kontrollgruppen. ”Om alla körde med liknande system skulle över 40 liv kunna räddas varje år och 300 svåra personskador undvikas”, säger Helena i ett pressmedelande från Folksam.

Sparade 3000 kronor per år

Bilarna i testgruppen sparade i genomsnitt 3000 kronor per år genom lägre försäkringspremie och sänkt bränsleförbrukning. 75 procent av de som var med i projektet svarade att de skulle vilja ha en liknande försäkring i framtiden.

Premie baserad på faktisk risk

Idag baseras bilförsäkringspremierna normalt på ålder, på var du bor och på vilken bil du har, vilket kan vara är ett trubbigt instrument. Att kunna basera premien på faktisk risk och ge de förare som kör bra och säkert en lägre premie borde kunna gynna både bilförare och försäkringsbolag.

Enligt Folksam så kan en försäkring baserad på körstil och faktisk risk erbjudas redan år 2014.

 

Har du jämfört din bilförsäkring nyligen?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vi är dåliga på att hantera pengar!

3 minuters läsning

Pengar har i vår värld kommit att bli ett mycket eftertraktat objekt. Dagens sociala tryck och decennier av tradition har fått oss att se pengar som trygghet och bekvämlighet. Vi fattar ett stort antal ekonomiska beslut varje dag och ser pengar som en naturlig del av live...

Föregående artikel