Du har rätt till timvis mätning som elkund!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Du har rätt till timvis mätning som elkund!

Det fastslår Energimarknadsinspektionen (Ei) i ett tillsynsbeslut i slutet av maj i år. Detta betyder att elnätsföretaget ska, efter begäran, byta elmätare hos dig om din befintliga mätare ej kan avläsas per timme.

Inom 90 dagar ska mätaren bytas ut

Sedan en tid tillbaka bedriver Ei en större tillsynsinsats inom detta område. Enligt Ei:s föreläggande ska Falu Elnät omedelbart genomföra byte av mätmetod från månadsvis till timvis mätning för samtliga elanvändare som före 1 februari 2020 begärt sådant byte av mätmetod. Detta beslut kommer att vara vägledande.

Möjlighet till flexibel elförbrukning är viktigt

Tor Ny, jurist på Ei, menar att det är viktigt att kunna vara flexibel i sin elförbrukning när nya tjänster för energieffektivisering introduceras på marknaden. I och med att elpriset varierar under dygnet kommer timmätning att möjliggöra för konsumenter att styra sin elförbrukning under dygnets timmar. Detta kan resultera i lägre elkostnad och bättre utnyttjande av elnätet.

“Det är viktigt att den här regeln efterlevs eftersom rätten att få elförbrukningen timmätt är en grundförutsättning för att elkunder ska kunna vara aktiva på elmarknaden och flexibla i sin elanvändning. Därför har vi förelagt Falu Elnät att genomföra byte av mätmetod för de elkunder som begärt det. Företaget ska även komma in med en plan där de förklarar hur dessa mätarbyten ska genomföras”, säger Tor Ny.

 

Har du möjlighet att läsa av din elförbrukning per timme? Om inte, skulle du tycka att det var bra?

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020

2 minuters läsning

Så gör du för att slippa betala skatt Ska du sommarjobba och vet med dig att du inte kommer tjäna mer än 20 008 kronor i år? Då kan du slippa betala skatt på dina arbetsinkomster. Gör så här: Ladda ner blanketten ”Intyg...

Föregående artikel
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
2 minuters läsning