”Ekonomisk lycka”. Här är vägen dit!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
”Ekonomisk lycka”. Här är vägen dit!

Svenska Dagbladet skrev i veckan en artikel om vägen till ”ekonomisk lycka” och om 10 vanor som gör att vi når dit.

 Svenska Dagbladet refererar till Businessinsider.com som har sammanställt hur vissa grupper i samhället lever som ekonomiskt oberoende även om de har en liten lön.

Ekonomisk lycka = Upplevt oberoende

Begreppet ”ekonomisk lycka” innebär att en medelinkomsttagare ska kunna uppleva sig själv som ekonomisk oberoende även om han/hon inte är det. Faktorer som gör att du inte upplever ekonomisk lycka är skulder, maxade kreditkort och utgifter som inte står i proportion till inkomsten.

Ekonomiskt lyckliga människor…

 1. …skapar en budget. De sitter inte och klagar och väntar på att pengar ska komma. De identifierar vilka delar av ekonomin som kan förbättras och skapar sedan sin budget.
 1. …håller sin budget. De undviker onödiga skulder och ser till att alltid ha tillräckligt för att betala räkningarna.
 1. …har god kredit. De använder bara sitt kreditkort när det är nödvändigt och betalar av sina skulder varje månad. Detta belönas av banker genom bättre kreditbetyg.
 1. …har en buffert. De vet att oförutsedda händelser kan inträffa när man minst anar det. De har en kontantbuffert och tecknar också ofta en livförsäkring för sina partners och barn.
 1. …inser att lycka inte är ett stort bankkonto. Att koppla ekonomisk rikedom till lycka kan göra att du känner dig missnöjd. Ekonomiskt lyckliga personer är nöjda med att de har en sund ekonomi och att de är ansvarstagande.
 1. …är nöjda med vad de har. De lever efter sina tillgångar och anpassar sitt liv efter sin plånbok. De köper inte ikapp med kollegor och vänner.
 1. …kontrollerar sina impulser och planerar sina inköp. Impulshandel kan spräcka många budgetar och sparkonton!
 1. …gör sin hemläxa genom att alltid jämföra och se till att de har det bästa erbjudandet. De vet t.ex. att bankernas rådgivare egentligen kan vara försäljare.
 1. …pensionssparar. De vet att ju tidigare de börjar spara desto bättre får de det som äldre. Ekonomiskt lyckliga personer tänker långsiktigt.
   
 2. …ger inte upp även om de stöter på motstånd. Ett förlorat jobb/sjukdom kan förstöra allt du byggt upp under de senaste åren. Ekonomiskt lyckliga personer är beredda att göra vad som helst för att nå tillbaka till sina mål.

 


Artikeln på businessinsider.com: 10 Habits Of Financially Happy People

Tidigare relaterade artiklar i nyhetsbrevet:

Vi blir inte lyckliga av pengar!

Vi blir lyckliga av att spendera pengar på andra 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bättre belåna bostaden maximalt än att amortera?

1 minuts läsning

Riksbankens studie 1997-2012 visar på få incitament till att amortera Det har varit mer förmånligt att spara i finansiella tillgångar som aktie-och räntefonder jämfört med att amortera. Tydliga incitament för att pensionsspara priva...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)