En av tre har aldrig bytt. Har du?

En av tre har aldrig bytt. Har du?

Många är vi som jämför priset på datorer eller vitvaror vi vill köpa – innan vi köper. Men när vi ska betala tusentals kronor per år för en bilförsäkring är vi mer passiva.


Fyra av fem har jämfört priset på sin bilförsäkring någon gång

Men enligt en undersökning har endast två tredjedelar av oss bytt försäkringsbolag för vår bilförsäkring. Svaren från undersökningen visar också att ju äldre man är desto mer sällan byter man försäkringsbolag för sin bilförsäkring.

Vi betalar årligen cirka 16 miljarder till försäkringsbolagen för att skydda våra fordon. Genom att jämföra mellan försäkringsbolagen går det ofta att spara många tusenlappar när det är dags att försäkra sin bil.

Många tusenlappar att spara – några tips på vägen!

 • Gör en premiejämförelse av försäkringar för din bil. Just nu skiljer det till exempel mellan 7 732 och 16 821 kronor per år att helförsäkra en Hyundai el (2011) i vår jämförelse.
   
 • Glöm inte att även jämföra villkoren på försäkringen för att säkerställa att din försäkring håller måttet gentemot andra bilförsäkringar.
   
 • Välj rätt typ av försäkring. Trafikförsäkring är obligatoriskt, sen kan du välja halvförsäkring eller helförsäkring beroende på bilens ålder och vilket skydd du vill ha/behöver.
   
 • Se över eventuella tillägg i försäkringen så att du har det du behöver och inte betalar för ett tillägg du inte behöver.
   
 • Välj inte slentrianmässigt bilförsäkring i samma bolag där du har till exempel din hemförsäkring. Ta i beaktande eventuella rabatter bolagen ger när du samlar försäkringarna i ett bolag och jämför så du inte betalar för mycket i onödan.
   
 • Ange rätt körsträcka. Till exempel kostar det att halvförsäkra en Polo -14 i Stockholm i genomsnitt 2 938 kronor per år om körsträckan är 0-10 000 km/år. Anger du körsträcka på 20-25 000 km/år kostar försäkringen 3 582 kronor. Var ärlig! Du kan få minskad ersättning vid olycka om du kört mer än du angett.

 

Bättre innehåll kan förklara prisskillnaderna mellan olika försäkringsbolag men den vanligaste förklaringen till de stora prisskillnaderna är att försäkringsbolagen riktar sig mot olika kundgrupper och bilmodeller och har olika skadestatistik. Ofta kan alltså ett försäkringsbolag vara bra för en person och/eller bilmodell, samtidigt som samma bolag inte är lika bra för en annan person och/eller bilmodell.

Lycka till och kör försiktigt!


Jämför din bilförsäkring här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Storhandla på macken..eller betala höga avgifter på fonderna?

2 minuters läsning

Kostar din kapitalförsäkring en krona eller 3 999 kronor om året? Tidigare i sommar skrev SvD om att avgifterna på kapitalförsäkringar skiljer mycket. Deras genomgång visar på att de årliga avgifterna ligger på mellan en och 3 999 krono...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)