Få råd med semesterresan – 5 enkla tips

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Få råd med semesterresan – 5 enkla tips

Våren är här! Och som vi alla vet går den fort. Snart är det sommar och förhoppningsvis dags för semester. Och semester, även på hemmaplan, kostar som bekant ofta lite extra.


Ett hushålls genomsnittliga semesterbudget låg förra året på 17 700 kronor enligt Nordea. Pengar vi till stor del tar från våra sparkonton. Och med lite planering och översikt över dina fasta utgifter kan du fylla på sparkontot igen, till nästa år.

1. Lån

Har du ett bolån? Nu kan du se bankernas snittränta dvs. den faktiska ränta som bankens kunder får betala. På ett lån på 1,5 miljoner betyder skillnaden mellan snitt- och listräntan (den ränta du får betala om du inte förhandlar) hos banken som just nu har lägst snittränta 6 700 kronor per år. Orkar du inte förhandla själv gör Compricer Bolån det åt dig.

Här kan du se snitträntorna >>

 

2. El

Det viktigaste är att du ser till att du har gjort ett val av elhandelsbolag. Har du inte gjort ett val har du troligtvis ett anvisningsavtal som kan vara dubbelt så dyrt som andra avtal. Har du haft ett fast avtal som har löpt ut sitter du troligtvis också på ett anvisningsavtal. Jämför också det elbolag du har idag med andra elbolag och välj det mest kostnadseffektiva för din bostad.

Jämför elpriser här >>


3. Försäkringar

Har du en bilförsäkring, en hemförsäkring, en fritidshusförsäkring och/eller kanske en båtförsäkring? Här kan det finnas mycket pengar att spara genom att jämföra försäkringsbolag. Du bör också se till att dina försäkringar verkligen täcker det du vill genom att se över villkoren. Överväg att betala dina försäkringar årsvis då försäkringsbolagen ofta lägger på en extra kostnad om du betalar månadsvis.

Jämför alla dina försäkringar här >>


4. Kreditkortsskulder

Har du kreditkortsskulder eller andra privatlån? Har du en bostad där låneutrymme finns kan det vara ekonomiskt att ta ett större bostadslån och betala tillbaka kreditkortsskulderna. Om utrymme saknas kan du undersöka om du kan få en lägre ränta från en annan bank eller kreditinstitut, eller genom att slå ihop flera mindre lån till ett.

Jämför och se om du kan få en lägre ränta här >>


5. Sparkonto

Välj ett sparkonton med ränta! Kanske kan du se till att lönen går in på ett konto där du får ränta istället för på ett lönekonto utan ränta? Bäst ränta på sparkonto med fria uttag och insättningsgaranti just nu är 0,9 procent. Storbankerna erbjuder idag ingen ränta på sina rörliga sparkonton.

Jämför sparkonton här >>

Lite jobb nu – skönare semester sen!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Just nu: Riksbanken agerar igen!

2 minuters läsning

Den 18 februari 2015 tog Riksbanken beslutet att sänka reporäntan/styrräntan till minus och skapa nya pengar genom stödköp av obligationer. Sedan dess har Riksbanken sänkt reporäntan till minus 0,5 procent och utökat stödköpen till totalt 245 mi...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)