Om dina sparpengar sitter på ditt lönekonto får du troligtvis 0,25 procent i ränta. Flyttar du ditt sparandet till ett rörligt sparkonto hos din bank kan du få du runt 2 procent. Flyttar du sparpengarna till en nischbank kan du få runt 4 procent.
78 procent av nästan 2 700 miljarder kronor, som vi gemensamt har insatt på bankernas löne- och sparkonton, sitter där till låg ränta.
I somras införde de fyra stora bankerna en ränta på 0,25 procent på sina lönekonton - en liten tröst när vi idag betalar närmare 5 procent i ränta på våra bolån. Men hos de flesta av bankerna gäller det endast ett sparande upp till 100 000 kronor. Sen blir räntan noll igen. Snitträntan på bankernas sparkonton ligger idag på 1,9 procent men en stor del av våra pengar sitter på konton med lägre ränta.
Samtidigt gör bankerna fantastiska vinster. Räntenettot, vad bankerna tjänar på utlåning (främst våra bolån) minus vad de betalar för inlåning (våra löne- och sparkonton och andra lån) har stigit med mellan 27-54 procent i jämförelse med förra året.
Varför stiger bankernas räntenetto?
Varje kväll sätter bankerna in sin överlikviditet hos Riksbanken. Överlikviditet är de pengar banken inte har lånat ut under dagen. För ett år sedan när styrräntan låg på 0 procent var detta en minusaffär för bankerna då de var tvungna att betala en avgift för insättningen samtidigt som de inte fick någon ränta på kapitalet. Idag har vi en styrränta på 4 procent vilket betyder att bankerna får runt 3,9 procent betalt av Riksbanken på kapitalet de sätter in hos Riksbanken.
Kräv ränta!
Det är självklart bra att vi har välskötta och starka banker i Sverige då ett väl fungerande banksystem krävs för att företag ska kunna investera, sysselsättningen ska hållas upp och vi ska få tillväxt. Men det är också viktigt med en väl fungerande konkurrens mellan bankerna. Och detta kan du och jag påverka. Till exempel genom att förhandla våra bolån och kräva ränta på våra sparkonton (ja det går att även förhandla om sin sparränta!). Erbjuder din bank ingen bra ränta på ditt löne- eller sparkonto? Öppna ett konto i en bank där du får en bättre ränta och för över pengar dit. Det tar några minuter att öppna kontot och din ränta börjar att ticka direkt. Du kan sen enkelt föra pengar mellan ditt sparkonto och ditt lönekonto.
Idag finns det över 30 olika aktörer som erbjuder dig en sparränta på över 3 procent. 7 aktörer erbjuder en ränta på över 4 procent. In och jämför!
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Coeli
Coeli erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta. Vi har konkurrenskraftiga räntor som tål att jämföras.
Landshypotek Bank
Sparbanken Syd
Avida Finans
Nordiska
Lea Bank ASA
Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.
Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Bank
EP Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Bank Norwegian
Borgo
Coop Spara
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Multitude Bank
Qliro
TF Bank
Serafim Finans
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Bluestep Bank
Mangold
Northmill Bank
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!