Högsta timpenningen du kan få!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Högsta timpenningen du kan få!

Hösten är på ingång och de flesta av oss ställer undan utemöblerna och lägger bort sommarkläderna som förberedelse inför den kallare årstiden. Men gör du samma sak med din ekonomi? Bra timpenning utlovas!

 • Bolånet
  Är för de flesta den största utgiften vi har och något som vi bör se över varje år. Ränterabatten vi får från banken håller ofta ett år vilket gör att du betalar för mycket om det var ett tag sedan du pratade med banken. Kolla upp vilken ränta du har och undersök om den går att sänka. Sikta på snitträntan.
   
 • Sparandet
  Börja med att se till att du har en buffert. Spara till nästa års semester, till om något går något sönder eller till om du blir sjuk en period. Sätt pengarna på ett sparkonto med ränta.

  När bufferten är säkrad, sätt upp ett långsiktigt sparande. Kanske till en insats till ny bostad, till din pension eller till drömresan. Spara direkt när lönen kommer genom att sätta upp ett autogiro. Spara i indexfonder med låga avgifter i ett Investeringssparkonto.
   
 • Städa bland tjänster
  Har du valt ett elbolag? Annars betalar du troligtvis 30 procent högre elräkning. Har du sett över försäkringarna? Ofta höjs premierna varje år om du inte jämför och pressar bolagen. Otrohet lönar sig i detta fall. Logga in på din bank och kontrollera kontoutdragen så att du inte betalar för några tjänster som du inte längre använder.
   
 • Kolla upp kreditkort och privatlån
  När den räntefria perioden på kreditkortet tar slut betalar du troligtvis 15 - 20 procents ränta för utnyttjad kredit. Betala av i tid eller undersök om du kan ta ett privatlån med lägre ränta istället. Har du flera olika lån brukar du kunna få en betydligt lägre ränta om du samlar dem till ett lån. Jämför privatlån >>
   
 • Småutgifter
  Fundera på vad du tycker är viktigt och räkna på vad det kostar. Lunch på stan varje dag kanske är något du värderar, ett härligt avbrott under arbetsdagen med kollegorna – fortsätt då med det. Eller vill du hellre spara närmare 2 000 kronor i månaden till något annat?
   
 • Gör en budget
  Det behöver inte vara så avancerat. Skriv ner vilka pengar som kommer in i hushållet och vilka pengar som går ut. Gör det gärna tillsammans med familjen så får alla en bättre förståelse över vilka beslut som tas.
   
 • Kolla upp pensionen
  Logga in på minpension.se och ta reda på hur du sparar, vilka fonder du har och vilka avgifter du betalar? Jämför med hur mycket börsen har gått upp den senaste tiden och se över om det kanske är dags att välja andra fonder och/eller flytta din pension om avgifterna äter upp din avkastning. Har du tex efterlevandeskydd på din tjänstepension? Behöver du ha det eller vill du hellre få ca 30 procent högre pension?
   
 • Är ekonomin skakig efter sommaren?

  ​- Ta tag i det direkt så slipper du dyra påminnelseavgifter och inkassokrav. De flesta banker och kreditbolag är förstående om du kontaktar dem i god tid och ber om dispens med betalningen.

  Släng mindre mat, köp mat på extrapris, jämför matbutiker – stor skillnad, gör storkok, ta med mat till jobbet och rensa kyl och frys

  Sälj saker du inte behöver på Blocket eller på en loppis.

  Hitta extrainkomster. Har du något du kan hyra ut? Kan du ta ett extrajobb?

  Se över dina transportkostnader. Fundera på om du kan åka billigare än du gör nu. Om du har en bil kanske du kan cykla vissa sträckor istället och på så vis spara både drivmedels- och servicekostnader? 


Känns det jobbigt? Ta en sak i taget. September = Bolånet, oktober = Sparandet osv.

Jag var med i podden Ekonomi på riktigt med Charlie & Mathias och vi pratade om just höstrensning. Lyssna gärna på den här (nr 84).

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kretsloppet hälsa och ekonomi

2 minuters läsning

Har du pengar, är sannolikheten också högre för att du har bättre fysisk hälsa. Ja, det positiva sambandet mellan fysisk aktivitet och fysisk hälsa är välbelagt. Mer välbeställda lever i genomsnitt längre och är friskare än ...

Föregående artikel