Höstbudgeten - lägre skatt för pensionärer och höginkomsttagare och höjd skatt för bilägare

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Höstbudgeten - lägre skatt för pensionärer och höginkomsttagare och höjd skatt för bilägare

I förmiddags presenterade regeringen höstbudgeten som efter hårda förhandlingar med C och L innehåller punkter som kommer att påverka vår privatekonomi. Här följer en kort sammanfattning:

 • Sänkt skatt för en miljon pensionärer
  Pensionärer med inkomster över 17 000 kronor per månad får sänkt skatt. Sänkningen följer en politisk gemensam enighet om att avskaffa skatteskillnaderna mellan pension och arbetsinkomster. Den skatteklyfta som har funnits (och till viss del är kvar) är ett resultat av de jobbskatteavdrag som infördes under alliansregeringen.
   
 • Grundnivån i garantipensionen (pension för de med låg pension eller de utan pension) höjs med 200 kronor i månaden.
   
 • Bostadstillägget höjs för pensionärer från 5 600 till 7 000 kronor för ogifta och från 2 800 till 3 500 kronor för gifta.
   
 • Värnskatten tas bort.
  Värnskatten som infördes 1995 för att öka statens inkomster i ett allvarligt statsfinansiellt läge, och som skulle vara tillfällig, tas nu bort. Värnskatten är en 5-procentig skatt för de som tjänar över brytgränsen på 703 000 kronor - vilket är en halv miljon svenskar. Nu tas skatten på 5 procent av inkomster över brytgränsen alltså bort.
   
 • Sänkt skatt för personer i glesbygden
  Cirka 830 000 personer i 80 kommuner får en skattereduktion nästa år. Detta kommer att ge upp till 1 600 kronor per person och år mer i plånboken.
   
 • Taket för uppskov vid bostadsförsäljningar återinförs
  När man säljer en bostad med vinst så ska man skatta för vinsten. Denna skatt får man dock skjuta upp. Tidigare har maxtaket för hur mycket man får göra uppskov för (skjuta upp) legat på 1,45 miljoner. År 2017 slopades taket tillfälligt (man fick skjuta upp hur mycket man ville) men nu återinförs det alltså. Dock höjer regeringen taket från 1,45 till 3 miljoner kronor.
   
 • Högre skatt på bilar
  Uppräkningen av bränsleskatten återinförs och samtidigt sänks energi och koldioxidskatten. Nettoresultatet blir att bensinskatten höjs med 15 öre per liter och dieselskatten höjs med drygt 10 öre per liter. Dessutom höjs fordonsskatten på nya bilar när en tuffare mätmetod för utsläpps införs, i genomsnitt 3 000 kronor per år. Den höjda skatten ska gälla i tre år.


Jag gästade Aftonbladet TV tidigare idag och pratade om de privatekonomiska punkterna i höstbudgeten.
Ni hittar inslaget här (16:26 min).

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Höjt bolånetak föreslås av moderaterna

2 minuters läsning

Bolånetaket som infördes år 2010, innebär att du får låna max 85 procent av köpesumman, det vill säga det du betalar för din bostad. Resterande del på 15 procent, den så kallade kontantinsatsen, får du finansiera med egna pengar. ...

Föregående artikel