Höstbudgeten: 9 punkter som påverkar din privatekonomi

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Höstbudgeten: 9 punkter som påverkar din privatekonomi

Igår presenterade regeringen höstens budget. Våra plånböcker kommer att påverkas nästa år av bland annat möjlighet till lägre skatt vid bostadsförsäljning, höjt flerbarnstillägg och höjd skatt på arbetsinkomst.

 1. Höjt bostadsbidrag och flerbarnstillägg. Inkomstgränsen för bostadsbidrag till barnfamiljer höjs från 117 000 kronor till 127 000 kronor per år för en barnfamilj med två vuxna. Även gränsen för ensamstående höjs. Ökningen av bostadsbidraget är som mest 167 kronor per månad och familj. Även flerbarnstillägget för barn nummer tre höjs med 126 kronor per månad. En familj med tre barn får 3 880 kronor per månad i barnbidrag
   
 2. Höjd sjukersättning. Garantiersättningen i sjuk- och aktivitetsersättning för dem med låga eller inga inkomster höjs med 187 kronor per månad. Även bostadstillägget för denna grupp höjs vilket som mest motsvarar 100 kronor per månad.
   
 3. Höjd marginalskatt. Normalt räknar man upp hur mycket man får tjäna utan att betala statlig inkomstskatt genom att ta inflationen plus två procent. Nu begränsas detta till inflationen plus en procent. Resultatet blir att 40 000 fler kommer att få betala statlig inkomstskatt (20 %) utöver kommunalskatten. De med en månadslön över 37 700 kronor nästa år påverkas. Även gränsen för extra statliga inkomstskatt (25 % f.d. värnskatten) begränsas på samma sätt vilket kommer att påverka 13 000 personer.
   
 4. Slopat tak för uppskjuten reavinstskatt. När man säljer en bostad och köper en ny får man skjuta upp skatten på vinsten. Skatten är cirka 0,5 procent på hela uppskovsbeloppet (dvs vinsten) eller 2,28 procent på den uppskjutna skatten. Tidigare har taket på uppskovet legat på 1 450 000 kronor vilket nu tas bort under fyra år. Även möjligheten att skjuta upp vinsten vid köp av en ny bostad till lägre pris utökas. Tänk dock på att skulden finns kvar och att du just nu rent ekonomiskt tjänar på att betala skatten på vinsten även med ett lån, om du kan ta ett lån på under 3,25 procent.
   
 5. Utökat Rut-avdrag. Rut-avdraget utvidgas till att omfatta reparation och underhåll av vitvaror i bostaden. Tidigare har Rut-avdraget minskats från 50 000 till 25 000 kronor per person och år.
   
 6. Tidsförlängning av a-kassan för de med deltidsarbete. Stödet utökas till 300 dagar istället för som tidigare 75 dagar.
   
 7. Slopad jämställdhetsbonus. Bonusen, på maximalt 13 500 skattefria kronor, till föräldrar som delar på föräldraledigheten försvinner vid årsskiftet.
   
 8. Högre alkoholskatt. För vin och öl höjs skatten fyra procent och skatten på sprit höjs samtidigt med en procent.
   
 9. Nollränta på skattekontot. Tidigare har vi fått 0,56 procent i ränta på skattekontot skattefritt vilket motsvarar 0,8 procent på sparkontot. Från och med 1 januari 2017 blir räntan 0 procent. Kostnadsräntan vid restskatt ligger kvar på 1,25 procent.

Så har du mycket pengar på sparkontot kan det vara bra att flytta dessa till ett sparkonto med ränta. Idag finns det ett flertal sparkonton med insättningsgaranti där du får ränta på dina pengar. Bäst ränta just nu ligger på 0,85 procent för ett konto med fria uttag och insättningsgaranti.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Har din ränterabatt gått ut?

2 minuters läsning

Jag pratade precis med en vän som står inför ett bostadsköp och inför att ta ett nytt lån. Hon har ansökt om bolån via ett företag som bara tar en kreditupplysning men där hon får svar från flera olika banker. Hon tog med sig...

Föregående artikel