Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020

2 minuters läsning
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020

Den som sommarjobbar och tjänar mindre än 20 008 kronor totalt under hela 2020 behöver inte betala någon skatt på inkomsten. Men för att du ska slippa betala skatt måste arbetsgivaren ha ett särskilt intyg från dig.

Så gör du för att slippa betala skatt

Ska du sommarjobba och vet med dig att du inte kommer tjäna mer än 20 008 kronor i år? Då kan du slippa betala skatt på dina arbetsinkomster.

Gör så här:

  1. Ladda ner blanketten ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” från Skatteverkets webbplats
  2. Skriv ut och fyll i
  3. Ge eller skicka blanketten till din arbetsgivare
  4. Nu kan din arbetsgivare betala ut dina pengar utan att dra någon skatt

Så gör du om du kommer tjäna mer än 20 008 kronor

Vet du med dig att du kommer tjäna mer än 20 008 kronor kan du ansöka om jämkning. Det innebär att din arbetsgivare drar rätt skatt från början. Skulle för mycket skatt dras i år får du tillbaka pengarna nästa år men förmodligen vill du hellre ha pengarna nu i sommar och då är det viktigt att ansöka om jämkning.

Gör så här:

  1. Gå till tjänsten ”Jämkning för skolungdom” på Skatteverkets webbplats
  2. Fyll i dina uppgifter
  3. Titta igenom och skicka in till Skatteverket digitalt
  4. Beslutet kommer med post hem till dig inom cirka två veckor
  5. Ta med dig beslutet till din arbetsgivare


Bra saker att tänka på

  • Skicka in blanketterna så fort som möjligt så arbetsgivaren hinner registrera dina önskemål innan första löneutbetalningen
     
  • Skulle det dras skatt från din lön fastän du tjänar mindre än 20 008 kronor får du tillbaka pengarna nästa år. Du kan aldrig förlora pengarna men du får dem som skatteåterbäring nästa år istället
     
  • Om du har flera olika arbetsgivare behöver samtliga få ett intyg eller beslut om jämkning av dig för att kunna dra rätt skatt


Arbeta inte mindre bara för att slippa skatt

Att slippa betala skatt kan ju vara trevligt men kom ihåg att skatten bara är en del av det du tjänar. Merparten av din lön får du behålla själv. Ju mer du jobbar desto mer får du i plånboken.

Guiderna ovan är för dig som vet att du kommer tjäna under 20 008 kronor i år men om du vill och kan så låt inte skatten avgöra hur mycket du jobbar i sommar.


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vad är det för skillnad på ISK och depå? Vad bör jag välja?

1 minuts läsning

Hej Frank, Skillnaden mellan att köpa dina fonder i ett Investeringssparkonto (ISK) och en depå är framförallt hur ditt innehav beskattas. För de flesta och i de flesta fall är ISK att föredra.  Om du förvarar dina fonder i en depå så ...

Föregående artikel
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
2 minuters läsning