Installera solceller? Låna som pensionär? Hur flyttar jag från depå till ISK?

4 minuters läsning
Installera solceller? Låna som pensionär? Hur flyttar jag från depå till ISK?

Om man inte binder om ett bundet lån blir det rörligt då? Om jag backar på en bil, vad gäller då för min försäkring? Finns det några riksdagspartier som är mer positiva än de andra till att göra allt pensionssparande flyttbart? Hur mycket får jag tjäna utan att betala skatt? Hur bör jag satsa mina PPM pengar?

Vår expertpanel svarar varje vecka på ett flertal frågor som ni våra läsare ställer. Nedan följer 8 frågor vi nyligen fått från er och våra experters svar.

1. Kan man låna som pensionär? Är bankerna striktare mot oss?
Ja, det är helt klart möjligt att låna pengar även som pensionär, men tyvärr upplever många det som svårare att få lån i takt med att de blir äldre. För att göra bedömningen av ett lån tittar banker bland annat på inkomster och utgifter. Jag skulle rekommendera dig att göra en egen sammanställning av din ekonomi och sen kontakta din bank och fråga hur lånemöjligheten ser ut för just dig. Hälsningar, Maja Englund, pensionsekonom SPP

2. Är det lönsamt att installera solceller när man förbrukar 13 000 kwh på ett år?
Enligt Svensk Solenergi kostar en solcellsanläggning från 12 000 till 20 000 kronor per kW inklusive växelriktare. Ett komplett 3 kW-system med solcellsmoduler, växelriktare, med mera kostar i storleksordningen 50 000 kronor och ett 5 kW-system kostar i cirka 75 000 – 100 000 kronor. Beroende på placering ger solcellsanläggningen från 600 till 1 000 kWh/år per kW. Om vi räknar med att elpriset ligger på 70 öre/kWh så sparar du cirka 3 500 kr/år med dina installerade solceller på 5 kW. Så räkna med cirka 20 år innan installationen är återbetald. Hälsningar, Magnus Hjelmér, vardagsekonom ICA Banken

3. Om jag har glömt att binda om mitt bolån blir det rörligt tills jag binder det igen då?
Ja, hos de allra flesta bankerna övergår lånet till rörlig ränta om du inte gjort något innan bindningstiden gått ut. Men var uppmärksam, det kan finnas undantag där bolånet automatisk förlängs med lika lång bindningstid som tidigare. Lycka till! Johanna Kull, sparekonom Avanza Bank.

4. Om jag backar på en bil, vad gäller då för min försäkring?
Enligt Trafikskadelagen är bilens ägare skyldig att ha bilen trafikförsäkrad (om den inte är avställd). Om felet till olyckan är ditt ersätter trafikförsäkringen skadorna på den andra bilen och personskador på dig och övriga inblandade. Har du en helförsäkring ersätter försäkringen även kostnaden för skadorna på din bil. Hälsning Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar.

5. Finns det några riksdagspartier som är mer positiva än de andra till att göra allt pensionssparande flyttbart? Pension är en het fråga för många partier, på systemnivå såväl som en plånboksfråga. Ett parti som utmärker sig i flyttfrågan är Liberalerna. De föreslår fri flytträtt på pensioner och minskade flyttavgifter. Även nuvarande regering föreslår lösningar för att göra det enklare att flytta pensioner. Här kan du läsa mer om regeringens förslag. Hälsningar, Maja Englund, pensionsekonom SPP.

6. Hur mycket får jag tjäna utan att betala skatt?
Har du ett jobb där du tjänar mindre än 19 247 kronor under kalenderåret 2018 behöver du inte betala skatt. För att din arbetsgivare inte ska göra något skatteavdrag ska du fylla i ett intyg om att du tjänar mindre än 19 247 kr som du lämnar till din arbetsgivare. Du behöver alltså inte skicka in någonting till Skatteverket. Hälsning, Magnus Hjelmér, Vardagsekonom ICA Banken.

7. Vad gäller vid flytt från Depå till ISK?
När du flyttar in värdepapper på ISK så betraktas det skatterättsligt som en försäljning, vilket innebär att du får betala 30 procent skatt på eventuell vinst. Många banker har dock en överföringsfunktion vilket innebär att du själv inte behöver genomföra själva försäljningen och köpet. Men som sagt, du får skatta precis som om du hade sålt tillgångarna. Lycka till! Johanna Kull, sparekonom Avanza Bank.

8. Hur bör jag satsa mina PPM pengar?
Jag har ca 13 år kvar till pension. Du har fortfarande förhållandevis långt kvar till pensionen och bör, för att ha möjlighet till högre avkastning, investera ditt PPM-sparande på aktiemarknaden. Men när du närmar dig pensionen bör du vikta ner risken i ditt sparande, från aktier till räntebärande värdepapper. Om du själv vill slippa tänka på detta finns det s k generationsfonder eller den statligt förvaltade AP7 Såfa. Gemensamt för dessa fonder är att de automatiskt minskar andelen aktier ju äldre du blir. AP7 Såfa minskar exempelvis andelen aktier med 3-4 procent per år från 56 års ålder. Det går förstås också utmärkt att göra på egen hand. Hälsningar, Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar.


Här kan du ställa en fråga till våra experter och läsa fler frågor och svar: Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring – vad väljer du?

1 minuts läsning

Skatt Fördelen med både ett Investeringssparkonto (ISK) och en Kapitalförsäkring (KF) är att du kan byta fonder och aktier när du vill utan att betala reavinst vilket du måste om du sparar i en depå. Istället betalar du en årlig s...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)