Jämförs just nu: Bilförsäkringar

Jämförs just nu: Bilförsäkringar

Varje dag jämför många av er er bilförsäkring hos oss. Och ni som har provat vår tjänst har sett att det skiljer mycket mellan bolagen för liknande försäkring.

De stora premiespannen mellan försäkringsbolagen beror på att alla bolag har olika skadestatistik och fokuserar på olika kundgrupper. Det är sällan som samma bolag är dyrast respektive billigast för alla personer och bilar. Det är därför viktigt att du jämför mellan flera bolag när du ska försäkra din bil, så att du inte betalar onödigt mycket. Att jämföra innehållet i försäkringen är självklart det viktigaste. När du sen vet vad du behöver för skydd kan du jämföra priset och välja bäst försäkring till lägst pris.

I måndags (14/6) jämfördes dessa bilar hos oss:

Bilförsäkring - Jämförs just nu

Fakta om bilförsäkringar
För att du ska kunna köra din bil lagligt måste den vara påställd. Det innebär att du har en trafikförsäkring på bilen och betalar fordonsskatt. Trafikförsäkringen täcker skador som drabbar tredje part, alltså andra personer än du själv samt deras egendom, i samband med trafikolycka. Det är en så viktig försäkring att du måste ha den enligt lag. Eftersom trafikförsäkringen endast täcker skador på tredje part behöver du oftast även en halvförsäkring eller en helförsäkring.

I en halvförsäkring ingår, utöver trafikförsäkring, normalt sett stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. En halvförsäkring täcker inte skador på själva bilen, så kallad vagnskada. Maskinskadedelen i halvförsäkringen ersätter dock skada på motor och växellåda. Utöver det som ingår i en halvförsäkring ingår i helförsäkringen även en vagnskadeförsäkring. Helförsäkringen täcker skador på din bil i samband med trafikolycka, krock med vilt och skadegörelse.

Vid köp av en ny bil ingår normalt sett en vagnskadeförsäkring i tre år, vilket gör att du kan välja en halvförsäkring och ändå ha fullgott skydd. När vagnskadeförsäkringen går ut bör du dock välja en helförsäkring. Om bilen är lite äldre och mindre värd är det upp till dig att avgöra om du nöjer dig med en halvförsäkring eller om det räcker med en trafikförsäkring. Då måste du vara beredd att själv stå för kostnaderna om bilen går sönder i en krock eller blir utsatt för skadegörelse eller blir stulen. 

Jämför du också och försäkra dig om att din försäkring ger det skydd du vill ha till rätt pris.

 

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkring och hitta bästa försäkringen för din bil.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

39 procent har aldrig förhandlat sitt bolån…

3 minuters läsning

Vi har frågat svenska folket om deras bolån Och svaren visar att trogna kunder får sämre ränta, de som förhandlar får bättre ränta, hälften har en personlig bankman, en tredjedel har samma bank som sina föräldrar och män har b&...

Föregående artikel