Kan man ha två barnförsäkringar? Kan jag ta ut min pension i förtid? Vad är ett elcertifikat?

2 minuters läsning
Kan man ha två barnförsäkringar? Kan jag ta ut min pension i förtid? Vad är ett elcertifikat?

Ni har väl inte missat att vi har radat upp med 7 privatekonomiska experter som svarar på dina frågor om bolån, försäkringar, el, aktier, fonder, sparande och pension?

Bra! Vi har nämligen experter från ELIQ AB, Avanza Bank, ICA Banken, Länsförsäkringar, Skandia, Fondbolagens förening och SPP som svarar på dina frågor här i Compricers Expertpanel. Nedan följer några exempel på frågor och svar.

Kan jag ta ut min pension i förtid?
Du kan ta ut din allmänna pension, helt eller delvis, från det att du fyllt 61 år. Avseende din tjänstepension kan möjligheten till uttag variera. Det vanligaste brukar vara att uttag är möjligt från det att du fyllt 55 år. Däremot kan uttag från vissa typer av tjänstepensioner begränsas…Klicka här för hela svaret från Maja Englund, Pensionsekonom SPP.

Vad är egentligen elcertifikat och hur beräknas den?
Elcertifikaten infördes som ett politiskt marknadsinstrument för att öka utbyggnadstakten av förnyelsebar elproduktion. Modellen fungerar så att den som producerar miljövänlig el har rätt att sälja ett certifikat per producerad MWh el. Certifikaten bjuds sedan ut på marknaden…från Joakim Ottander, Energiexpert ELIQ AB.

Kan jag ha kort hos en bank kopplat till ett konto hos en annan?
Det är inte möjligt att koppla ett kort till ett konto i en annan bank. Varje gång du gör ett köp kontrolleras täckningen på ditt konto hos banken, den kopplingen skulle vara svår om kontot fanns på en annan bank. De flesta banker erbjuder liknande kort, det som skiljer sig kan exempelvis vara försäkringsskyddet som ingår och avgiften för själva kortet. Svar från Magnus Hjelmér, Vardagsekonom ICA Banken.

Hej, jag har black rock kina betalar 0,63 procent, är det för dyrt?
En Kinafond för 0,63 är lågpris. Men kanske också för smal. Jag förordar gärna en billiga Asienfond som Swedbank Access Asien för 0,2%. Svar från Claes Hemberg, Sparekonom Avanza Bank.

Hur mycket extra måste jag spara när jag arbetar deltid?
Det går inte att säga exakt hur mycket extra du måste spara varje månad för att kompensera upp den mindre pensionsavsättningen, det beror framför allt på din lön. Men låt oss säga att din grundlön är 30 000 kr, vilket innebär en lön på 18 000 vid 60 procent. Denna löneskillnad på 12 000 kr, innebär ca 2 600 kr mindre i pensionsavsättning varje månad. Pengar som du, för att komma upp i samma pension som du fått om du jobbat heltid, måste spara privat. Svar från Johanna kull, Sparekonom Fondbolagens förening.

Vad får man betala för att säga upp sitt bundna lån i förtid?
Hej! Sedan den 1 juli 2014 gäller nya regler för att säga upp bundna bolån som gör att det kostar betydligt mindre än tidigare. Det gäller dock bara lån som har tagit efter 1 juli 2014, inte lån som var bundna redan innan de nya reglerna trädde i kraft. Du kan räkna på vad det skulle kosta att lösa ett bundet lån i förtid på Konsumenternas.se. Svar från Maria Landeborn, Sparekonom Skandia

Ställ frågor och sök bland hundratals svar från våra experter i Compricers Expertpanel här >>

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Ska jag ta betalt av mina barn?

4 minuters läsning

Här kanske både föräldrar och unga börjar skruva på sig. Ska man verkligen ta betalt av sina barn? Mitt svar är entydigt ja och här kommer några av anledningarna:   Lagen är tydlig: Du som förälder är skyldig att f&...

Föregående artikel
”Största problemet är inte vad vi inte vet, utan vad vi vet med säkerhet men som visar sig vara fel”
2 minuters läsning