Kan man verkligen spara pengar genom att jämföra sin bilförsäkring och sitt elavtal?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning

Den frågan fick jag av Gert Fylking och Kim Kärnfalk i onsdags (25/9) i radioprogrammet Gerts värld. Och mitt svar?


Betala 5 305 kronor eller 14 926 kronor för en helförsäkring på en VW Polo

Så mycket kan det skilja mellan olika försäkringsbolag, för en bilförsäkring med samma villkor. Våra undersökningar visar på stora skillnader:

  • Volkswagen Passat i Helsingborg: Premier för försäkring med samma villkor ligger på mellan 5 485 kronor och 10 450 kronor per år.
  • BMW 530i Sedan i Göteborg: Premier för försäkring med samma villkor ligger på mellan 12 947 och 25 391 kronor per år.
  • Volvo V70, boende i Stockholm: Premier för försäkring med samma villkor ligger på mellan 7 110 och 12 607 kronor per år.

 

Skillnaderna är så stora pga. olika skadestatistik hos bolagen

Försäkringsbolagen har olika skadestatistik med olika erfarenheter av både skador, stölder och hur det ser ut i just ditt område där du bor och parkerar din bil. Bolagen riktar sig ofta också till olika kundgrupper vilket gör att priset för samma person och fordon kan variera kraftigt. Så teckna aldrig en försäkring utan att jämföra både pris och villkor mellan bolagen.

Betala 15 492 kronor/år eller 18 732 kronor/år för elen till din villa

Vid en jämförelse (25/9) på Compricer El så ser vi att det skiljer 3 240 kronor mellan priset från elbolaget som erbjuder billigast el just nu och elbolaget som hamnar på plats 100 i vår jämförelse. Jämförelsen är gjord för en villa i elområde 3 som använder 20 000 kWh/år. Och besparingen blir större när vintern kommer och elpriserna stiger.

Har du inte valt elavtal? Då är du troligtvis en av tio som fortfarande har tillsvidareavtal – och betalar tusentals kronor i onödan varje år.

Så mitt svar till Gert och Kim idag var: JA! Det finns många tusenlappar att spara på att jämföra och byta elavtal och bilförsäkringar.

Nästa onsdag är det dags igen. Klockan 9:30 pratar jag pengar igen i Gerts värld. Välkomna att lyssna på Radio1.

Vill du lyssna på onsdagens program finns det här: Ekonomionsdag (tid: 2:10 h in i programmet).

Jämför bilförsäkring och byt idag!

Hitta bästa elavtalet idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Unga har mer koll på pengarna – trots tunnare plånbok

2 minuters läsning

Fakta enligt undersökningen: Ungdomarnas köpkraft har försämrats sedan 2008 med en minskning av den inflationsjusterade månadspengenen med mellan 10 och 120 kronor. Månadspengen för de äldre tonåringarna följer studiebidraget, vilket ...

Föregående artikel