Kunskap om privatekonomi = bättre hälsa!

En undersökning av Swedbank och sparbankerna visar att de som inte har så bra koll på sin privatekonomi upplever mer stress och oro och har sämre psykisk och fysisk hälsa.
- 72 procent av de som känner sig trygga med sin privatekonomi upplever att de har god psykisk hälsa. Bland de som oroar sig för privatekonomi uppger 34 procent att de har god psykisk hälsa. De mår också sämre psykiskt än de som känner sig trygga.
- Av de som upplever att de inte har tillräcklig kunskap i privatekonomi känner 43 procent stress och oro för sin ekonomi. Bland de som upplever att de har tillräckligt med kunskap i privatekonomi känner 16 procent att de upplever stress och oro för sin ekonomi.
- Bland de som uppger att de inte har något sparande svarar 55 procent att de känner oro för privatekonomin. Bland de som har ett sparande uppger 15 procent att de oroar sig för sin ekonomi.
“Kunskap om privatekonomi minskar stress och oro för den egna ekonomin. Det påverkar också hur vi mår i övrigt. De som har en trygg ekonomi mår mycket bättre än de som inte har det, framför allt psykiskt men också fysiskt”, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.
82 procent av de med ett buffertsparande känner sig trygga med sin privatekonomi jämfört med 38 procent av de som inte har något sparande. “Det kan så klart vara lättare att känna sig trygg i sin privatekonomi om man har en högre lön och ett stort sparande. Men undersökningen visar att bara genom att ha ett buffertsparande ökar känslan av trygghet kring sin privatekonomi betydlig."
Yngre känner i större utsträckning stress och oro över sin privatekonomi än andra, och de mår också sämre. Drygt hälften av 18-34-åringarna uppger att de har bra eller väldigt bra psykisk hälsa, jämfört med 70 procent av de äldre. Var fjärde 18-34-åring jämför dessutom sin privatekonomi med andras och stressas av det.
“Yngre skattar inte sin ekonomi som så mycket sämre än andra, men de är i större utsträckning oroliga för sin privatekonomi. Det som oroar de yngre är främst att de inte sparar tillräckligt mycket och att de gör av med för mycket pengar på nöjen och andra saker”, säger Madelén Falkenhäll.
Så här får du bättre privatekonomi och hälsa – tips från Swedbank:
- Gör en budget över dina inkomster och utgifter. Finns det utgifter du kan dra ner på? Glöm inte småutgifterna, det handlar ofta om mer pengar än man tror.
- Jämför avtal och priser. Du kan spara pengar genom att byta avtal på till exempel olika abonnemangstjänster eller samla försäkringar på samma ställe.
- Starta ett sparande, försök att sätta av tio procent av din lön efter skatt. En automatisk överföring varje månad är ett bra sätt för att få till sparandet.
- Spara först ihop till en buffert på två-tre månadslöner efter skatt för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser.
- Försök sedan även att spara långsiktigt till exempel till din pension.
- Gå med i a-kassan, det säkerställer en grundinkomst om du skulle bli arbetslös. Har du högre inkomst kan det vara en god idé att teckna en inkomstförsäkring.
- Se även över övriga försäkringar, såsom hemförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, mm.
- Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi.
Läs gärna Compricers ekonomiskola. Den kan ge dig bättre hälsa!
(Undersökning är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank i oktober 2021.)

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!