Kvinnor väljer bil efter säkerhet och män efter pris

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Kvinnor väljer bil efter säkerhet och män efter pris

Sifos undersökning på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil visar på stora skillnader mellan könen när vi väljer bil. Bilens säkerhet är viktigast för kvinnor medan prislappen avgör köpet för männen.

 

I undersökningen svarade tre av tio män att de i första hand väljer bil utifrån ekonomi. Ungefär lika många kvinnor svarade att säkerheten är viktigast. Näst viktigast hos männen var driftsäkerhet och på tredje plats kom säkerheten. För kvinnorna följdes säkerhetsaspekten av ekonomi och miljö. Både kvinnor och män var överens om att bilens färg och design är minst viktig.
“Kvinnor tycker framför allt att bilen ska vara praktisk och prisvärd. De värderar trafiksäkerhet och miljöargument högre än män som drivs mer av status och identitet. För en del män kan motorstorlek eller mängden tekniska funktioner till och med vara en dealbreaker, även om de egentligen inte alls har de behoven”, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Det här är viktigast när kvinnor väljer bil

1. Säkerhet (34 %)

2. Pris/ägandekostnad (24 %)

3. Miljö (14 %)

4. Driftsäkerhet (11 %)

5. Teknik/prestanda (4 %)

6. Design/färg (2 %)


Det här är viktigast när män väljer bil

1. Pris/ägandekostnad (33 %)

2. Driftsäkerhet (20 %)

3. Säkerhet (19 %)

4. Teknik/prestanda (10 %)

5. Miljö (9 %)

6. Design/färg (2 %)

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel (på uppdrag av Kvdbil) under perioden 9-12 mars 2021. Totalt intervjuades 1028 personer i åldern 18-79 år. 

Hur du än väljer bil, se till att du har en bra bilförsäkring.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad tycker ni om att man lånar pengar för att investera på börsen?

1 minuts läsning

Jag tycker generellt man bör vara försiktig med att använda belåning för investeringar på börsen. Rent krasst finns det en logik i det hela om man förväntar sig en högre avkastning på investeringen än vad pengarna kostar att lån...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)