Lägre elpriser genom timmätning!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Lägre elpriser genom timmätning!

Bättre miljö och lägre kostnader genom att styra om vår elförbrukning


Ett nytt lagändringsförslag föreslår att vi som elkonsumenter från och med den första oktober i år ska kunna teckna nya avtal som gör att vår elförbrukning kan mätas per timme. Detta utan att det ska kosta oss något. Timmätningen gör att vi kan minska vår totala elförbrukning genom att ändra vårt förbrukningsmönster. I förlängningen kommer detta att bidra till ett lägre effektuttag under kritiska perioder vilket medför både lägre elpriser och ett mer effektivt resursutnyttjande.
 

20 procents lägre elförbrukning
 

En övergång till timmätning kommer med stor sannolikhet att bidra till en minskad energianvändning hos elkonsumenterna. Vid perioder med ett förhållandevis högt elpris kan konsumenten anpassa och begränsa sin konsumtion, vilket borde minska elkonsumentens totala elförbrukning. Med timmätning och timdebitering betalar konsumenten det gällande priset vid konsumtionstillfället och kan alltså flytta en del av sin elkonsumtion till kvällen och natten när elpriset är billigare. Storuman Energi uppskattar att timmätning kan sänka våra elkostnader med cirka 20 procent.


Minskade koldioxidutsläpp
 

Lika viktigt som att minska elförbrukningen är möjligheten till, och incitamenten för, att kunna styra om elförbrukningen över tid. Om tillräckligt många konsumenter ändrar sitt förbrukningsmönster och flyttar sin förbrukning till tider då elen är billigare (kvällar och helger) kommer användningen av utsläppsintensiva produktionskällor, så kallad ”smutsig el”, att kunna begränsas vilket är en stor vinst för miljön. Samhällets totala förbrukning blir jämnare spridd över dygnet och den dyra ”smutsiga elen” begränsas vilket på sikt ger ett lägre elpris för samtliga.
 

Se till att du har gjort ett val av elleverantör och att du har bästa elpriset där du bor - jämför el

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bli inte bedragen

1 minuts läsning

Bedrägeribrotten har ökat de senaste åren och därför vill vi förmedla råd från polisen, upplysningscentralen (UC) och bankerna om hur du kan skydda dig mot kreditbedrägerier – och vad du ska göra om du blir utsatt.   Vad du k...

Föregående artikel
Skulle du klara av att amortera ditt bostadslån på 30 år?
1 minuts läsning