Lägre elpriser genom timmätning!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Lägre elpriser genom timmätning!

Bättre miljö och lägre kostnader genom att styra om vår elförbrukning


Ett nytt lagändringsförslag föreslår att vi som elkonsumenter från och med den första oktober i år ska kunna teckna nya avtal som gör att vår elförbrukning kan mätas per timme. Detta utan att det ska kosta oss något. Timmätningen gör att vi kan minska vår totala elförbrukning genom att ändra vårt förbrukningsmönster. I förlängningen kommer detta att bidra till ett lägre effektuttag under kritiska perioder vilket medför både lägre elpriser och ett mer effektivt resursutnyttjande.
 

20 procents lägre elförbrukning
 

En övergång till timmätning kommer med stor sannolikhet att bidra till en minskad energianvändning hos elkonsumenterna. Vid perioder med ett förhållandevis högt elpris kan konsumenten anpassa och begränsa sin konsumtion, vilket borde minska elkonsumentens totala elförbrukning. Med timmätning och timdebitering betalar konsumenten det gällande priset vid konsumtionstillfället och kan alltså flytta en del av sin elkonsumtion till kvällen och natten när elpriset är billigare. Storuman Energi uppskattar att timmätning kan sänka våra elkostnader med cirka 20 procent.


Minskade koldioxidutsläpp
 

Lika viktigt som att minska elförbrukningen är möjligheten till, och incitamenten för, att kunna styra om elförbrukningen över tid. Om tillräckligt många konsumenter ändrar sitt förbrukningsmönster och flyttar sin förbrukning till tider då elen är billigare (kvällar och helger) kommer användningen av utsläppsintensiva produktionskällor, så kallad ”smutsig el”, att kunna begränsas vilket är en stor vinst för miljön. Samhällets totala förbrukning blir jämnare spridd över dygnet och den dyra ”smutsiga elen” begränsas vilket på sikt ger ett lägre elpris för samtliga.
 

Se till att du har gjort ett val av elleverantör och att du har bästa elpriset där du bor - jämför el

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bli inte bedragen

1 minuts läsning

Bedrägeribrotten har ökat de senaste åren och därför vill vi förmedla råd från polisen, upplysningscentralen (UC) och bankerna om hur du kan skydda dig mot kreditbedrägerier – och vad du ska göra om du blir utsatt.   Vad du k...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)